Hlavní obsah

Odkopnutý Trumpův právník Cohen teď hraje sám za sebe

– Washington
Právo, Jiří Roškot

Právník Michael Cohen byl Donaldu Trumpovi (72) a jeho rodině bezmezně oddaný. Ještě loni v listopadu řekl, že od nich nikdy neodejde, i když si ho Trump z New Yorku nevzal do Washingtonu. Letos se však 52letý advokát trpce přesvědčil, že u Trumpa má i věčnost své meze, a nakonec sám vypovídal proti americkému prezidentovi.

Foto: Andrew Kelly, Reuters

Právník Michael Cohen vchází do Trumpovy věže v New Yorku v roce 2016.

Článek

„Proč mi nikdo nevolá? Jste někomu blízký a pak s vámi přestane mluvit. Tak se ptáte, co se stalo,“ citoval Cohena jeho přítel Bo Dietl (57) pro deník The Washington Post.

Stalo se to, že po dubnové razii FBI v Cohenově kanceláři a hotelovém apartmá začal Trump hrát mrtvého brouka a bez uzardění odkopl svého věrného právníka jako pytel písku, asi aby nezatížil balón své prezidentské kariéry. [celá zpráva]

„Šesté dítě“

Razie u Cohena byla vedlejším výsledkem vyšetřování možné koordinace prezidentovy volební kampaně s Ruskem proti demokratce Hillary Clintonové (70). A tak se přišlo i na to, že Trump přes Cohena zaplatil nedlouho před volbami 2016 dvěma ženám za mlčení o románku, který s nimi měl už v době, kdy byl ženatý s nynější chotí Melanií (48). Trump ale začal veřejně lhát a mlžit a všechno házel na Cohena.

Cohen žil přes deset let v iluzi, že je něco jako člen Trumpovy rodiny. Říkal o sobě prý, že je jeho „šestým dítětem“. „Někdy si přeji, abych s ním seděl v oválné pracovně, tak jako jsme sedávali v Trumpově věži, abych ho chránil. Cítím se vinen, že právě teď tam je skoro sám,“ řekl loni v listopadu časopisu Vanity Fair.

„Já jsem ten, kdo zastaví úniky informací, kdo ochrání prezidenta a jeho rodinu, kdo by za něj schytal rány,“ pokračoval.

Ve volebním roce 2016 odolal lukrativní nabídce sepsat všechno, co o Trumpovi ví. „Za žádné peníze na světě bych o Trumpových nic neprozradil,“ zdůraznil pro Vanity Fair.

Po razii FBI se Cohenův svět začal hroutit. Čekal od Trumpa signál, nějakou pomoc, ale z Bílého domu zavládlo ticho. Trump ho nechal na holičkách, napospas médiím a vyšetřovatelům. Cohen bolestně procitl a pochopil, že teď se musí o sebe postarat sám.

Z miláčka se stal korunní svědek

Dal do oběhu zvukový záznam, který tajně pořídil, a na němž s Trumpem mluví o penězích za mlčení pro Karen McDougalovou (47), exmodelku časopisu Playboy. [celá zpráva]

V úterý 21. srpna pak přišla pro Trumpa skutečná pohroma. Cohen se přiznal že „v koordinaci a na příkaz kandidáta na federální úřad“ zařídil převod peněz dvěma ženám, které s ním měly poměr. Nejde o nikoho jiného než o Trumpa. [celá zpráva]

Z Trumpova odkopnutého právníka se může stát korunní svědek i v ostře sledované a emocemi nabité kauze ruského vměšování do amerických voleb 2016 a údajné Trumpovy součinnosti s Moskvou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám