Hlavní obsah

Obhájci Jacksonova lékaře u soudu obrátili a vzdali původní verzi

Právo, CNN, DPA, vpl

Po dvou týdnech od zahájení ostře sledovaného soudního procesu v americkém Los Angeles už obhajoba lékaře Conrada Murraye (58) netrvá na tom, že se zpěvák Michael Jackson († 50) sám předávkoval propofolem, látkou používanou k narkóze.

Foto: Robyn Beck, Reuters

Lékař Michaela Jacksona Conrad Murray u soudu

Článek

„Je to zlomový bod: tým Jacksonových obhájců už považuje za neudržitelné lpět na tvrzení, že Murray nemohl ani nedopatřením podat svému slavnému pacientovi propofol. Horečně hledají nový základ, na němž vystaví obhajobu,“ uvedla včera televize CNN.

Dvě minuty na toaletě?

Obhájce Michael Flanagan připustil, že podle vědeckých studií nemůže orální užití propofolu vést k smrti. Anesteziologové při operacích lék totiž zavádějí do žíly.

Přitom ještě při zahajovací řeči 28. září obhájce Ed Chernoff tvrdil, že jeho tým dokáže, že Jackson se předávkoval sám, čímž si prý způsobil okamžitou smrt.

Murray opakuje, že po bezesné noci podal Jacksonovi 25. června 2009 v 10 hodin 40 minut 25 miligramů propofolu. O dvacet minut později odešel „na přibližně dvě minuty“ na toaletu. Když se vrátil, popová legenda už nedýchala. „Sám si vzal lék,“ tvrdil původně Murray.

Soudní lékař Christopher Rogers vypověděl z lavice pro svědky, že Murray špatné odhadl dávkování. „Myslím si, že pro nepříliš kvalifikovaného lékaře je snadné nedocenit účinky, a předepsat vyšší dávku,“ řekl.

Jako opustit nemluvně

Také Nadar Kamangar, odborník na uspávací prostředky a sedativa, Murrayovi přitížil. „Kvůli dehydrataci Jacksonova organismu neměl v žádném případě dostat propofol. Zpěvák měl v tu chvíli nízký tlak a propofol ho prudce a náhle zvedl,“ podotkl.

Kardiolog Alon Steinberg zase upozornil, že „nemusíte být lékařem, abyste věděl, že musíte ihned vytočit 911 (v USA číslo tísňového volání - pozn. red), když najdete někoho ležet bez známek života“.

Dodal, že Murray neměl ani potřebné léky, ani přístroje, aby mohl se zavoláním sanitky tak otálet - až do 12.20.

„Jackson mohl být jednoznačně zachráněn,“ shrnul. „Je to, jako byste opustili nemluvně, které by spalo na desce kuchyňské linky. Díváte se na něj a vše vypadá v pořádku. Potřebovali byste si odskočit pro plenku či do koupelny a nabízelo by se tam dítě nechat, ale nikdy byste to neudělali," řekl o Murrayovi, jemuž hrozí čtyři roky za mřížemi.

Z Murrayovy výpovědi, jež unikla do médií, také vyplývá, že zpěvák byl před smrtí už téměř slepý, trpěl problémy s močovým ústrojím a třikrát týdně kvůli kožním potížím navštěvoval dermatologa.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám