Hlavní obsah

Oběti ohnivého pekla v Kanadě možná nikdy nenajdou

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lac-Mégantic

Požár vykolejených cisternových vagónů se surovou ropou ve městě Lac-Mégantic v kanadské provincii Québec srovnal se zemí tři desítky domů. Kanadský premiér Stephen Harper místo připodobnil k válečné zóně a jeden ze svědků přirovnal exploze k výbuchu atomové bomby. Hasičům se už podařilo oheň uhasit. Nadále se pátrá po 40 lidech. Jejich těla se možná nikdy nenajdou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři likvidují následky vlakového neštěstí v KanaděVideo: Reuters

 
Článek

„Bylo to jako atomovka,“ popsal výbuch majitel místní restaurace Bernard Demers pro server Daily Telegraph. Další svědkové doplnili, že „oheň zachvátil celé ulice“ města s 6000 obyvateli, z nichž třetinu museli evakuovat.

Premiér Harper na místě neštěstí řekl, že zkáza je tak rozsáhlá, že to vypadá, jako by se v Lac-Mégantic válčilo. „Je to neuvěřitelná pohroma. Byla zasažena obrovská oblast, 30 budov je zcela zničených. Není jediná rodina, kterou by to nepostihlo,“ prohlásil.

„Přišli jsme i o knihovnu, která uchovávala vzpomínky zdejších lidí,“ poznamenal velitel městských hasičů Denis Lauzon.

Foto: ČTK/AP

Požářiště vypadá jako válkou zničená země.

S plameny od sobotní noci bojovaly desítky hasičů, ale kvůli obavám z dalších explozí se museli držet ve vzdálenosti nejméně 300 metrů. Plameny se podařilo uhasit až v neděli večer.

Pátrání po pohřešovaných

Živel si vyžádal nejméně pět obětí. Dalších 40 lidí je však stále pohřešováno. Většinou se jedná o návštěvníky baru nedaleko od místa, kde vagóny vykolejily. Vzhledem k povaze požáru je málo pravděpodobné, že někdo z nich přežil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Letecké záběry nehody vlaku v KanaděVideo: Reuters

Policie varovala, že žár byl tak veliký a dlouhotrvající, že některá těla se už možná nikdy nenajdou. Pět těl, která byla objevena, bylo natolik zuhelnatělých, že je museli poslat k identifikaci do laboratoří v Montrealu.

Třiasedmdesát nákladních vagónů se z dosud nepotvrzených příčin uvolnilo během výměny směn v noci na neděli u vesnice Nantes vzdálené od Lac-Mégantic sedm kilometrů. Vagóny postupně na svažité trati nabraly rychlost, až vykolejily, explodovaly a začaly hořet.

BEZ KOMENTÁŘE: Požár vlaku v Kanadě

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám