Hlavní obsah

Obamův tým připravuje jmenování Clintonové ministryní zahraničí

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Týden poté, co se budoucí prezident Spojených států Barack Obama tajně sešel se svou stranickou kolegyní a tvrdou soupeřkou z nominačního boje demokratů v primárkách Hillary Clintonovou, potvrzují už podruhé zdroje z Obamova týmu, že se připravuje jmenování Clintonové ministryní zahraničních věcí USA.

Foto: Jim Young/Files, Reuters

Hillary Clintonová a Barack Obama

Článek

Podle zdroje z týmu právníků, který citovala agentura AP, se teď prověřují hlavně finanční záležitosti manžela Clintonové Billa, zejména okolnosti financování jeho nadace působící v 27 zemích světa.

Clintonová ani Obama se ke spekulacím ohledně kabinetního postu nevyjadřují. Bývalá první dáma však ještě v polovině října tvrdila, že by raději zůstala senátorkou. „Chci být senátorkou. Zkušenost, kterou si nesu z doby působení mého manžela Billa v Bílém domě je: neodvolávej senátory ze Senátu. Prezident potřebuje každého spřízněného senátora,“ řekla tehdy stanici CNN.

Také na vnitřní bezpečnost by mohla dohlížet žena

Obamův tým zatím potvrdil pouze jmenování Rahma Emanuela na post personálního šéfa Bílého domu. O obsazení dalších křesel v budoucí administrativě se spekuluje. Podle listu New York Times se má ministrem spravedlnosti stát vůbec poprvé černoch, a to Obamův hlavní poradce Eric Holder. Hovoří se také o návratu Colina Powella či setrvání republikána Roberta Gatese ve vládě na postu ministra obrany. Na národní bezpečnost by zase mohla dohlížet žena, arizonská guvernérka Janet Napolitanová, uvedla CNN.

Četná jména, o nichž se spekuluje, vyvolala nesouhlasnou reakci Obamových kritiků, podle nichž jeho předvolební sliby o změně vzaly za své a Obama tvoří administrativu navazující na Clintonovu. Pro Billa Clintona v době jeho působení v Bílém domě pracoval Emanuel, Holder i Napolitanová.

Reklama

Související témata:

Související články

Clintonová nechce sedět v Obamově vládě

Americká demokratka Hillary Clintonová v rozhovoru pro stanici CNN ve středu místního času naznačila, že nechce zasednout v příští možné vládě Baracka Obamy,...

Výběr článků

Načítám