Hlavní obsah

Obamová si zavařila luxusní dovolenou ve Španělsku

Právo, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

První dáma USA Michelle Obamová si v očích Američanů pohoršila. Minulý týden se totiž vypravila s mladší dcerou Sashou (9) na pětidenní luxusní dovolenou do Španělska, přičemž velkou část nákladů hradili daňoví poplatníci.

Článek

Britský list Daily Mail odhadl výlet vládním Boeingem 757 na 400 tisíc dolarů (7,5 mil. Kč) a deník The New York Daily News přirovnal Obamovou k marnotratné francouzské císařovně Marii Antoinettě, jež si užívá, zatímco ti doma zápolí s krizí.

Michelle provázela skupina přátel a jejich dočasným domovem byl přepychový hotel v jihošpanělském letovisku Marbella, odkud se v neděli na zpáteční cestě Obamová ještě zastavila za španělským královským párem v jejich letním sídle na Mallorce.

„První dáma je na soukromé cestě,“ odrážel příval výtek mluvčí Bílého domu Robert Gibbs. Další zdroje administrativy mírnily odhady médií: Obamová si sama platila nocleh a stravování, stejně jako dva přátelé a jejich čtyři děti, kteří ji provázeli.

S Obamovou ovšem cestovala i skupina poradců a blíže neurčený počet členů tajné služby. Samostatné dovolené manželek amerických prezidentů nejsou vůbec výjimečné, ale problém je v míře přijatelné pro veřejnost. „Čím nákladnějším nebo marnotratnějším dojmem cesta působí, tím víc kritiky vyvolává,“ řekla Anita McBridová, šéfka kanceláře Laury Bushové.

„Reparát“ čeká Obamovy koncem srpna. Plánují pár dnů dovolené na pobřeží Mexického zálivu a pak deset dní na ostrově Martha's Vineyard při severovýchodním pobřeží USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám