Hlavní obsah

Obama ukončil mandát telefonátem s Merkelovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Berlín

Německá kancléřka Angela Merkelová byla posledním zahraničním partnerem, s nímž se telefonicky rozloučil Barack Obama, který v pátek končí v úřadu prezidenta Spojených států. Samotný Obama potvrdil, že to nebyla náhoda a svou volbu označil za přiléhavou. Informovaly o tom agentury DPA a AFP.

Foto: Profimedia.cz

Prezident Barack Obama a kancléřka Angela Merkelová

Článek

Čtvrtečního telefonátu se zúčastnili nejen oba státníci, ale také jejich druhé poloviny, tedy Michelle Obamová a Joachim Sauer. Obamovi podle sdělení Bílého domu poděkovali za podporu, jaké se jim za posledních osm let z Berlína dostávalo.

„Prezident s kancléřkou se shodli, že blízká spolupráce mezi Washingtonem a Berlínem a mezi Spojenými státy a Evropou je klíčová pro zajištění pevného transatlantického pouta, mezinárodního pořádku založeného na pravidlech a obraně hodnot, které pomohly k lidskému pokroku v našich zemích i ve světě,“ uvedl Obamův mluvčí Josh Earnest.

Agentury připomněly, že Obama dříve označil Merkelovou jako svého zřejmě „nejbližšího mezinárodního partnera“ a jejich vztah vydržel i poté, co vyšlo najevo, že ji Američané pravděpodobně odposlouchali.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám