Hlavní obsah

Obama: Slib dodržuji, vojáky na frontu neposílám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Plánované vyslání skupiny amerických speciálních jednotek do Sýrie podle amerického prezidenta Baracka Obamy neporušuje jeho slib, že noha amerického vojáka nevstoupí v rámci syrského konfliktu na území Sýrie. Šéf Bílého domu to prohlásil v pondělí v diskuzním pořadu americké televizní stanice NBC.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

"Nezapomeňte, že jsme již prováděli zvláštní operace, a toto je skutečně jenom prodloužením toho, co nepřestáváme činit," uvedl Obama v rozhovoru v televizním pořadu NBC Nightly News. "Neposíláme americké vojáky na frontové linie, aby bojovali v přestřelkách s Islámským státem," uvedl Obama.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Po celou dobu jsem důsledný v tom, že nebudeme bojovat, jako jsme bojovali v Iráku, s (armádními) prapory a okupováním. To problém neřeší," uvedl také.

USA v listopadu v Sýrii nasadí necelou padesátku vojáků, jejichž úkolem bude výcvik, podpora a pomoc umírněné opozici. Obama se podle Reuters tomuto kroku dlouho vyhýbal, protože nechtěl zemi nechat zatáhnout do další války na Blízkém východě. Předloni americkou přítomnost na syrském území vyloučil. Během loňského roku ale zdůrazňoval, že do země nevyšle americké "bojové" jednotky.

Reklama

Výběr článků

Načítám