Hlavní obsah

Obama se vzdal veřejných peněz a vsadil na přízeň sponzorů

WASHINGTON

Americký senátor Barack Obama, který kandiduje v listopadových volbách na příštího amerického prezidenta, se vzdal příspěvků na svou kampaň z veřejných fondů. Dobrovolně se tak připravil o 84 miliónů dolarů (1,3 miliardy korun). Na druhou stranu může bez omezení přijímat sponzorské dary.

Článek

„Není to jednoduché rozhodnutí, zvlášť když podporuji systém veřejného financování voleb. Tento způsob ale už dnes v prezidentské volbě neplatí a my čelíme oponentům, kteří se stali mistry ve hře na obcházení systému,“ prohlásil Obama v dopise.

Tím, že čerpají z veřejných fondů, přistupují kandidáti na jistou hraniční částku, kterou při kampani využijí. Prezidentský uchazeč, který využije veřejné peníze, nemá právo získávat peníze od sponzorů. Tento zákon přijal americký Kongres po aféře Watergate v 70. letech minulého století.

Obama se tak stane prvním kandidátem za posledních 30 let, který se veřejných peněz vzdá. Naopak jeho protivník, republikán John McCain, již podle agentury AP naznačil, že finance z veřejných fondů využije.

McCainovi poradci se za rozhodnutí do Obamy okamžitě pustili. Steve Schmidt krok nazval „promarněným slibem závratných rozměrů“.

Obama, který je prvním černošským prezidentským kandidátem v dějinách USA, už během primárek vybral od sponzorů rekordní částku 272 miliónů dolarů, téměř trojnásobek než McCain, jenž vybral zhruba 100 miliónů.

Profily kandidátů:Barack ObamaJohn McCain

Reklama

Výběr článků

Načítám