Hlavní obsah

Obama se po střelbě v Arizoně snažil smířit konzervativce a demokraty

Tuscon

Americký prezident Barack Obama se v projevu v arizonském Tucsonu na smuteční slavnosti za oběti sobotní střelby snažil smířit zastánce konzervativního křídla republikánů s demokraty. Podle některých teorií Jared Loughner střílel na demokratickou kongresmanku v baště republikánů právě kvůli napětí mezi příznivci demokratů a republikánů. Vzájemné útoky se po masakru šesti lidí ještě vyhrotily.

Článek

"Spíše než k tomu, abychom na sebe ukazovali prstem či se navzájem obviňovali, bychom tuto příležitost měli využít k tomu, abychom rozšířili svou morální představivost, pečlivěji si naslouchali, zostřili své instinkty pro empatii a připomněli si, jak jsou naše naděje a sny provázané," řekl Obama.

Asi 14 000 lidem shromážděným na fotbalovém stadionu Arizonské univerzity v Tucsonu také řekl, že nikdo s jistotou nemůže vědět, co útok spustilo. Lidé by proto o události měli mluvit s pokorou. "Nemůžeme tuto tragédii využít jako další příležitost k tomu, abychom na sebe útočili," podotkl šéf Bílého domu.

Podle některých teorií právě vyhrocená politická rétorika, kdy Sarah Palinová označovala na mapě terči, kam je třeba upřít pozornost při volbách, vedla Loughnera, aby útočil na demokratku Gabrielle Giffordsovou. [celá zpráva]

Z vyšetřování nicméně zatím vyplývá, že dvaadvacetiletý střelec byl spíše psychicky vyšinutý a nestranil žádnému politickému proudu. [celá zpráva]

Po střelbě zas radikální baptisté děkovali Bohu, že seslal střelce , který těžce zranil kongresmanku hájící práva homosexuálů i potraty. Chtěli demonstrovat i na pohřbech obětí . [celá zpráva]

"Gabby vůbec poprvé otevřela oči," řekl přítomným Obama k aktuálnímu stavu kongresmanky. Lidé na to reagovali nadšenými výkřiky.

Symbol dítěte

Zvláštní pozornost prezident v projevu věnoval nejmladší oběti útoku, devítileté Christině Greenové, které bylo stejně jako jeho mladší dceři Sashe. Připomněl, že Christina se narodila 11. září 2001 a byla jednou z tváří naděje v knize věnované dětem narozeným v den tragického teroristického útoku vůči Spojeným státům. Zmínil i její zájem o politiku a veřejné dění.

"Viděla to vše očima dítěte, nezkalenýma cynismem či jedem, který my dospělí často bereme za daný. Chci, abychom žili podle jejích očekávání. Chci, aby naše demokracie byla taková, jakou si ji představovala. Všichni bychom měli udělat všechno proto, aby naše země odpovídala očekávání našich dětí," řekl Obama.

Reklama

Výběr článků

Načítám