Hlavní obsah

Obama přiznal odpovědnost za volební porážku demokratů

– Washington

Americký prezident Barack Obama v neděli uznal, že k porážce demokratů v úterních volbách do Kongresu vedl neúspěch jeho snahy přesvědčit Američany o prospěšnosti své politiky. Po volbách republikáni ovládli obě komory Kongresu, tedy Sněmovnu reprezentantů i Senát.

Foto: Larry Downing, Reuters

Prezident USA Barack Obama

Článek

„Musím uznat svou odpovědnost (za tuto porážku).” Je to poselství (od voličů), které jsem vyslyšel ve výsledcích těchto voleb," řekl Obama v rozhovoru, který odvysílala americká televize CBS.

V interview, které se nahrávalo ještě v pátek, Obama mimo jiné odpovídal na otázku týkající se prohlášení vysokého představitele demokratů v Senátu, který vysvětloval volební prohru nepopularitou Obamy, kterého podle průzkumů podporuje jen 40 procent Američanů. „Je opravdu třeba natáhnout ruku k opozici a pokusit se je přesvědčit, nakolik to bude možné,” usoudil Obama.

Po šesti letech od svého triumfálního zvolení do Bílého domu čelí Obama nejsilnější republikánské většině v Kongresu za dlouhá desetiletí. Republikáni v úterý získali většinu v Senátu a posílili svou převahu ve Sněmovně reprezentantů, získali i guvernérská křesla ve státech, které už dlouho neviděly republikána ve svém čele.

„Lidi mají pocit, že věci se nedaří, přestože není pochyb, že ekonomika se rozhodně zlepšila,” tvrdil prezident. Poukázal na míru nezaměstnanosti ve výši 5,8 procenta, vytvoření více než 200 000 nových pracovních míst v říjnu a více než deset miliónů pracovních příležitostí od svého příchodu do Bílého domu, kdy země čelila nejhorší recesi od velké krize v 30. letech minulého století.

Volby byly všeobecně považovány za referendum o Obamovi, jehož popularita je na dlouhodobém minimu, a šéf republikánů Reince Priebus označil jejich výsledek za odmítnutí politiky demokratického prezidenta. „Republikáni dostali příležitost, aby zemi vedli lepším směrem,” řekl Priebus. „Republikánská Sněmovna reprezentantů i republikánský Senát jsou připraveny vyslyšet americký národ. A my doufáme, že Obama učiní totéž,” prohlásil.

Republikáni před volbami slíbili, že podpoří tvorbu pracovních míst, zvýší energetické kapacity země a sníží státní výdaje.

Reklama

Výběr článků

Načítám