Hlavní obsah

Obama podepsal citelné federální škrty

Washington

Americký prezident Barack Obama podepsal nařízení, kterým se omezují plánované federální výdaje. Do konce září tak budou muset jednotlivá ministerstva a další státní organizace seškrtat zhruba 85 miliard dolarů (asi 1,7 biliónu Kč). Obama se do poslední chvíle snažil této situaci zabránit, s republikány se ale nedokázal dohodnout na oboustranně přijatelném řešení, jak výdaje snížit.

Foto: Charles Dharapak/Pool, Reuters

Americký prezident Barack Obama přednáší svůj projev o stavu Unie.

Článek

Oficiálně tak začal platit takzvaný sekvestr, tedy automatické výdajové škrty, které zasáhnou celou státní správu. Vláda už avizovala, že bude muset zkrátit pracovní dobu některým státním zaměstnancům, protože je nemá z čeho zaplatit. Méně peněz bude na obranu, zdravotnictví, vzdělání, ale i na běžnou státní agendu.

Obama nařízení podepsal v pátek večer (v sobotu časně ráno středoevropského času), tedy hned první den po vypršení lhůty pro dohodu. O snížení výdajů se mělo rozhodnout už do konce loňského roku, politici se ale tehdy dokázali shodnout pouze na zvýšení některých daní a lhůtu pro dohodu o snížení výdajů prodloužili do konce února. V pátek měl prezident a Kongres poslední šanci se dohodnout, to se ale nestalo.

Škrty se nedotknou jen hrstky státních zaměstnanců, především vojáků v aktivní službě. Ušetřeny budou také státní programy na boj s chudobou a na pomoc lidem s nejnižšími příjmy.

Škrty v objemu 85 miliard dolarů se budou zavádět postupně ode dneška až do konce fiskálního roku, což je 30. září. Pak nastoupí druhá část škrtů v objemu až 1,2 bilionu dolarů (asi 23,7 biliónu Kč), která se bude postupně zavádět v dalších deseti letech. Během celé té doby ale mají republikáni a demokraté možnost se dohodnout na jiném, oboustranně přijatelném řešení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám