Hlavní obsah

Obama má většinu delegátů, Hillary to ale nechce vzdát

Novinky, CNN, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK
Aktualizováno

V úterý se v dalších dvou amerických státech rozhodovalo o výběru kandidáta za Demokratickou stranu do podzimních prezidentských voleb. Naplnily se predikce podle předvolebních průzkumů a těsně soupeřící uchazeči Hillary Clintonová a Barack Obama si odnesli každý po jednom vítězství. Misky vah se i tak stále víc naklánějí na Obamovu stranu.

Foto: Jessica Rinaldi , Reuters

Barack Obama a Hilary Clintonová získali v dalších primárkách každý po vítězství.

Článek

Obama potvrdil, že má většinu z 3253 delegátů nominačního sjezdu strany. Svůj triumf letěl senátor z Illinois oznámit do Iowy, kde veletoč primárek před necelým půl rokem začal prvním Obamovým vítězstvím.

Obama dosud podle CNN získal 1 962 delegátů (z toho 306 superdelegátů) a Clintonová 1 777 volitelů (279 z nich jsou superdelegáti).

Volby v Kentucky měly jednoznačnější průběh, než v Oregonu. Zatímco v prvním jmenovaném státě vyhrála Clintonová o více než 30 procent hlasů, v Oregonu zvítězil Obama s náskokem téměř dvou desítek procent.

Výsledky voleb v KENTUCKY kandidáthlasyhlasy v %delegátiHillary Clintonová459 5116537Barack Obama209 9543014Další hlasy byly odevzdány již odstoupivším.Výsledky voleb ve státě OREGON kandidáthlasyhlasy v %delegátiBarack Obama375 3855931Hillary Clintonová259 8254121

V obou státech se volili také republikáni. Další vítězství zaznamenal John McCain, který už má nominaci do voleb jistou.

Clintonová v projevu krátce po uzavření volebních místností v Kentucky dala jasně najevo, že v souboji pokračuje. "Vyhráváme v počtu hlasů voličů," prohlásila také v narážce na její vítězství na Floridě a Michiganu, zatímco Obama kontroval argumentech a více získaných delegátech.

Souboj pokračuje

Problémem Clintonové však je, že se výsledky z Floridy a Michiganu nepočítají, protože státy pořádaly volby proti pravidlům před 5. únorem a jejich delegáti byli proto diskvalifikováni. Bývalá první dáma usilovala o zpětné uznání výsledků a zrušení diskvalifikace, anebo o nové vypsání voleb. Zatím ale neuspěla. Uznat s odstupem volby by bylo problematické už jen vzhledem k tomu, že v žádném státě nevedli její soupeři kampaň.

Bez háčků není ale ani pozice Obamova, i když má před Clintonovou náskok. Ani on totiž nemá zatím jistou podporu požadovaných 2026 volitelů na stranickém sjezdu plánovaném na konec srpna. Obama potřebuje podporu více slibem nevázaných delegátů, tzv. superdelegátů. Má jich sice už víc, než soupeřka, ale nikoliv dostatek.

Reklama

Výběr článků

Načítám