Hlavní obsah

Obama jasně vyhrál v Mississippi, rozhodovala rasa

– JACKSON • Aktualizováno

Podle předběžných výsledků vyhrál Barack Obama s velkým náskokem úterní primárky v Mississippi, a upevnil tak svůj náskok před Hillary Clintonovou. Ani jeden z demokratů však nezískal dosud potřebný počet hlasů, aby mohl být nominován do podzimních prezidentských voleb.

Foto: Keith Bedford , Reuters

Barack Obama

Článek

Obamovi dalo hlas 61 procent voličů a získal dvě desítky delegátů pro nominační sjezd. Pro Hillary Clintonovou hlasovalo 37 procent, což jí zajistilo 13 volitelů.

Výsledky demokratických primárek MISSISSIPPIPrimárky kandidátpočet hlasůhlasy v procentechdelegáti Barack Obama 265 5026120Hillary Clintonová159 2213713Další hlasy byly odevzdány již odstoupivším.

Obama tak získal už 1610 hlasů z potřebných 2025, zatímco Clintonová jich dosud nasbírala 1477.

Obamovo vítězství se ve státě, kde velkou část demokratických voličů tvoří Afroameričané, čekalo. Čtyřicet procent voličů uvedlo, že rasa pro ně hrála důležitou roli, a devět desetin z nich dalo hlas právě Obamovi. Naopak 72 procent bílých voličů upřednostnilo Clintonovou, když Obamovi dalo hlas jen 21 procent z nich.

Clintonová svou porážku nekomentovala, vítězi pogratulovala a zopakovala, že se soustředí na kampaň v lidnaté Pennsylvanii, kde se volby konají v druhé polovině dubna, a dalších státech. Clintonová současně pokračovala v kampani, když kladla svým příznivcům řečnickou otázku: "Kdo by byl nejlepší prezident pro Pennnsylváni? A pro Filadelfii? A pro USA? A pro svět?"

Právě v Pennsylvanii má podle průzkumů velkou šanci vyhrát a stáhnout Obamův náskok. Ve státě se rozhoduje o hlasech 158 delegátů letního nominačního sjezdu v Denveru.

V Mississippi se konaly i primárky republikánů. Jasně v nich vyhrál John McCain, který však už má nominaci jistou. Získal hlasy 79 procent voličů, 13 procent jich dalo hlasy Mikovi Huckabeemu a čtyři procenta Ronu Paulovi. Ani jeden z nich však už nemá šanci být nominován a oba už odstoupili z boje.

Úspěch Clintonové v Texasu se rozplynul

Předvolební shromáždění se v Texasu konala společně s primárkami minulý týden, hlasy však byly sečteny až nyní. Zatímco v primárkách, které rozhodují o dvou třetinách delegátů, zvítězila Clintonová, v předvolebních shromážděních Obama zvrátil celkové výsledky.

Celkem získala Clintonová v Texasu 94 delegáty a Obama 99, senátorka sice vyhrála ve sledovanějších primárkách, po započtení výsledků z předvolebních shromáždění se však velký úspěch z minulého týdne rozplynul.

Reklama

Výběr článků

Načítám