Hlavní obsah

Obama chce výnosy zachránit milióny imigrantů před vyhoštěním

Washington

Americký prezident Barack Obama chce prostřednictvím výnosů zachránit pět miliónů ilegálních přistěhovalců před hrozícím vyhoštěním. Prezidentské dekrety, které by prý mohl šéf Bílého domu vyhlásit už příští týden, mají například většině z nich umožnit získání pracovního povolení, informoval deník The New York Times. Konkrétně jde o rodiče dětí, které už mají trvalý pobyt v USA nebo americké občanství, například díky tomu, že se už v zemi narodily.

Foto: Larry Downing, Reuters

Prezident USA Barack Obama

Článek

Jenom snadnější získání pracovního povolení by se mohlo týkat zhruba 3,3 miliónu lidí, kteří v USA pobývají více než pět let ilegálně, vyplývá z analýzy washingtonského Institutu pro migrační politiku.

Podle New York Times má prezidentský výnos zlepšit vyhlídky pro přistěhovalce s technickým vzděláním.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ilegální, ale jinak bezúhonní přistěhovalci s rodinnými vazbami v USA mají být zařazeni do skupiny méně naléhavých případů určených k deportaci než ti, kteří mají záznam v rejstříku trestů nebo mohou představovat bezpečnostní riziko.

Bude jednat na vlastní pěst

Obama pravděpodobně také rozšíří svůj dva roky starý program, který chrání před vyhoštěním mladé imigranty.

Dále má být posílena bezpečnost podél hranice USA s Mexikem, kde už byly zachyceny desetitisíce středoamerických dětí bez doprovodu.

Obama už před porážkou svých demokratů v kongresových volbách ze 4. listopadu několikrát naznačil, že v případě příliš silného odporu republikánů vůči jeho imigrační politice bude jednat na vlastní pěst, bez zapojení Kongresu.

Ve Spojených státech, které mají 319 miliónů obyvatel, žije načerno odhadem kolem 11,7 miliónu přistěhovalců.

Reklama

Výběr článků

Načítám