Hlavní obsah

Obama chce vrátit Michiganu a Floridě plný počet hlasů

NEW YORK

Americký senátor Barack Obama v neděli vyzval Demokratickou stranu, aby na srpnovém nominačním sjezdu mohli hlasovat všichni delegáti Floridy a Michiganu. Dosud Obama zastával názor, že by měli disponovat jen polovinou hlasů. Právě to mu zajišťovalo nominaci do podzimních prezidentských voleb.

Foto: Joshua Robert, Reuters

Demokratický kandidát na prezidenta USA Barack Obama

Článek

„Jsem přesvědčen, že stranická jednota si žádá, aby delegáti z Floridy a Michiganu mohli plně participovat (na stranické sjezdu) po boku delegátů z dalších států a oblastí,“ vedl Obama v dopisu adresovaném výboru pro stranická pravidla nominačního sjezdu.

Výbor pro stranická pravidla Demokratické strany v květnu rozhodl, že delegáti z Michiganu a z Floridy budou mít na denverském nominačním sjezdu, jenž je plánován na 25. až 28. srpna, jen poloviční počet hlasů. Je to trest za to, že oba státy vypsaly primární volby na dřívější termín, než strana určila, aby na sebe připoutaly pozornost.

Původně výbor strany rozhodl, že volby v Michiganu a na Floridě se nebudou počítat vůbec, ale obával se, že by to oslabilo šance demokratů proti republikánům v prezidentských volbách. Proto uplatnil stejný trest jako republikáni - snížit počet hlasů na polovinu.

Hlasy delegátů z Floridy a Michiganu hrály v těsném souboji Obamy a Hillary Clintonové klíčovou roli. Jejich snížení na polovinu zajistilo Obamovi vítězství v primárkách.

Obama ale současně uvedl, že je pro dodržování stanovených termínů primárek, podle něj je ale jednota strany před listopadovými prezidentskými volbami důležitější.

Reklama

Výběr článků

Načítám