Hlavní obsah

O Wolfowitzově osudu se jedná dál, sílí tlak na odstoupení

WASHINGTON

Výkonná rada Světové banky ve středu znovu odložila rozhodnutí o příštím osudu šéfa banky Paula Wolfowitze. K jednání se vrátí ve čtvrtek dopoledne. Podle americké televize ABC bylo již dohodnuto, že Wolfowitz čelící podezření ze střetu zájmů, skončí. Jeho právník to ale popřel.

Článek

Televize ve středu citovala nejmenovaného činitele banky podle něhož existuje dohoda, na jejímž základě má Wolfowitz odstoupit a zároveň si "zachovat tvář."

Wolfowitz čelí podezření ze střetu zájmů, když se před dvěma lety osobně angažoval v kariérním postupu a zvýšení platu pro dlouholetou zaměstnankyni banky a svou přítelkyni Shahu Rizaovou. [celá zpráva]

Paula Wolfowitze do čela Světové banky nominoval americký prezident George Bush a Wolfowitz funkci vykonává od poloviny roku 2005. [celá zpráva] Nyní je pro jeho odstoupení drtivá většina členských států včetně zemí EU. Bílý dům na počátku týdne připustil, že "následující scénáře" Wolfowitzova osudu mohou mít jakoukoliv podobu, vzápětí se ho však znovu plně zastal.

Wolfowitz sám odstoupit nechce

Samotný Wolfowitz odstoupit nemíní, nařčení popírá a dokonce si na svou obranu zvolil známého právníka Roberta Bennetta, jenž mimo jiné zastupoval amerického exprezidenta Billa Clintona. [celá zpráva] Deník Wall Street Journal již dříve upozornil, že některé informace v kauze nebyly pravdivé. Wolfowitz o svém vztahu s Rizaovou při svém nástupu do funkce šéfa Světové banky vedení banky informoval.

Paul Wolfowitz

Narodil se v prosinci 1943 v New Yorku.

Na začátku března 2001 začal pracovat jako náměstek amerického ministra obrany. Celkově se tento post stal jeho třetím pracovním místem na Pentagonu. Několik let je také profesorem na School of Advanced International Studies (SAIS) při univerzitě Johna Hopkinse.

Od roku 1989 do roku 1993 Wolfowitz šéfoval 700člennému týmu jako náměstek tehdejšího ministra obrany Dicka Cheneyho, současného viceprezidenta. Zabýval se strategií, plány a politikou Pentagonu po skončení Studené války za administrativy prezidenta George Bushe staršího.

Podílel se na přípravě válečných plánů pro operaci Pouštní bouře, zabránil Iráku vytvořit druhou frontu s Izraelem a od spojenců získal 50 miliónů dolarů (skoro jeden a půl miliardy Kč) na financování války.

Prezidentu Georgi Bushovi se v roce 2005 podařilo dosadit Wolfowitze do čela Světové banky. Post musel opustit v červnu 2007 kvůli protežování přítelkyně. 

Ustavený etický výbor banky pak dospěl k závěru, že vztah s Rizaovou zakládá konflikt zájmů a že Rizaová bude muset z banky odejít. Výbor ovšem také doporučil, aby Wolfowitz sám dohlédl na to, aby Rizaová dostala jiné místo; Wolfowitz se pak v souladu s tím postaral o to, aby získala místo na ministerstvu zahraničí USA, kde on sám byl předtím náměstkem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám