Hlavní obsah

Nový tichý zabiják: raketově přibývá žen, které se předávkují analgetiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Počet žen, které ve Spojených státech umírají na předávkování analgetiky, zejména opioidními, stoupl od roku 1999 do roku 2010 čtyřnásobně. Během té doby jich zemřelo 48 000. Mezi léky, kterým podlehly, byl nejen oxycontin, který se prodává i v ČR, ale také paracetamol.

Článek

V roce 2010 zemřelo 6631 žen na předávkování léky, uvedlo ve své zprávě americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Je to čtyřikrát víc, než kolik jich zemřelo na heroin a kokain. V roce 1999 jich zemřelo na předávkování analgetiky 1287. Od roku 2007 už předávkování léky zabíjí víc žen než dopravní nehody, dodala zpráva CDC.

„Toto jsou skutečně znepokojivá čísla,“ řekl novinářům ředitel CDC Tom Frieden. Dodal, že počet úmrtí narůstá „tempem, jaké jsme nikdy dřív nezažili“. Nejvyšší riziko úmrtí po požití léků na předpis hrozí ženám ve věku 45 až 54 let. Ženy mohou být podle zprávy CDC ohroženější než muži, protože je u nich vyšší pravděpodobnost chronických bolestí a rychleji než u mužů u nich vzniká závislost na léky na předpis.

Foto: Profimedia.cz

Ředitel amerického Střediska pro kontrolu a prevenci Tom Frieden

V šedesáti případech byla příčinou smrti analgetika. Ve třech čtvrtinách případů šlo o opioidní analgetika. Zpráva také jmenuje léky, kterým ženy podléhají nejčastěji. Je mezi nimi i oxycontin, který je registrován i v ČR jako lék na lékařský předpis. V USA už byla zakázána jeho generika.

„Je potřeba lépe porozumět tomu, jak jsou tyto léky nebezpečné, neměly by být používány kdykoli, ale jen v nutných případech, jako jsou silné bolesti při rakovině,“ řekl CBS Frieden a zmínil i hrozbu vytvoření celoživotní závislosti na těchto lécích.

Dalším jmenovaným lékem je v ČR neregistrovaný vicodin což je směs paracetamolu se syntetickým opiátem hydrokodonem v poměru 100 ku 1.

Předávkování paracetamolem, který vážně poškodil játra, se opakovaně objevilo i ve Velké Británii. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám