Hlavní obsah

Nixon jednal o převratu v Chile dva roky před svržením Allendeho

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Dva roky před svržením chilského prezidenta Salvadora Allendeho jednal americký prezident Richard Nixon se svým brazilským protějškem Emiliem Medicim o koordinované intervenci v Chile a na Kubě. S odkazem na odtajněné dokumenty Bílého domu o tom informovala v pondělí agentura AP.

Foto: Archiv, Právo

Někdejší americký prezident Richard Nixon

Článek

Setkání se uskutečnilo 9. prosince 1971 v Oválné pracovně sídla amerických prezidentů. Nixon a Medici se bavili o tom, že by bylo záhodné podnítit svržení levicových vlád ve střední a Jižní Americe, zvláště v Chile a na Kubě.

Mělo by to být drženo v největší tajnosti, ale musíme se snažit zabránit novým Allendeům a Castrům, a zvrátit tyto trendy, kde je to možné
Richard Nixon

Nixon se Mediciho otázal, zda si myslí, že je chilská armáda schopná Allendeho svrhnout. Brazilský prezident, jehož vláda uplatňovala cenzuru a mučení přívrženců levice, odpověděl, že podle jeho názoru ano. Dodal, že mezi důstojníky obou zemí panuje čilá spolupráce a Brazílie na dosažení cíle zmíněného Nixonem pracuje.

Nixon pak navrhl, aby se v případě potřeby americké pomoci na něj Brazílie neváhala obrátit.

Vláda Salvadora Allendeho padla v září 1973 při převratu vedeném s podporou CIA generálem Augustem Pinochetem. Allende zemřel. Po puči bylo několik tisíc lidí zabito. 

Reklama

Výběr článků

Načítám