Hlavní obsah

Newyorská radnice zruší vězení na Rikers Islandu

Newyorská radnice se rozhodla zrušit vězeňský komplex na ostrově Rikers Island, známý po celých USA pro vetchou infrastrukturu, časté výbuchy vězeňského násilí, drogové delikty a v minulých letech i pro chronickou přeplněnost. Nákladem 8,7 miliardy dolarů (200 miliard Kč) bude komplex Rikers Island zrušen a ostrov bude veřejně přístupný.

Foto: Seth Wenig, ČTK/AP

Vězeňský komplex na ostrově Rikers Island

Článek

„Rikers Island je symbol brutality a nelidskosti a je načase ho jednou provždy zavřít,“ řekl radní Corey Johnson novinářům. „Nepřeháním, když řeknu, že hlasování o jeho osudu bylo pro mnohé z nás nejdůležitějším v životě,“ dodal.

Na ostrově Rikers Island, který spojuje most s newyorskou čtvrtí Queens, si nyní odpykává trest asi 7000 vězňů, jejich počet se vlivem klesající zločinnosti a změny vazebních zákonů snižuje. Před dvaceti lety to bylo 20 tisíc vězňů. Od loňska nesmějí být na ostrově internováni nezletilí.

Foto: Bebeto Matthews, ČTK/AP

Vězeňský komplex na ostrově Rikers Island

Kromě vězení na Rikers Islandu zruší radnice i věznice ve čtvrtích Manhattan, Brooklyn a Bronx. „Nejsou sice tak 'slavné' jako Rikers Island, ale jsou v nich stejně hrozivé podmínky,“ řekl Johnson. V New Yorku pak vzniknou čtyři moderní věznice s mnohem humánnějšími životními podmínkami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám