Hlavní obsah

Newyorská policie zveřejnila dosud nepublikované fotografie z 11. září

– New York
Novinky, rei

Newyorská policie ve středu uvolnila dosud nepublikované fotografie pořízené bezprostředně po teroristických útocích na dvojici mrakodrapů Světového obchodního centra ze září 2001. Snímky byly pořízeny z policejních vrtulníků.

Článek

Je ráno 11. září a nebe nad New Yorkem je blankytně modré. Rutinu pracovního dne narušuje nálet dvou unesených letadel do budov v srdci Manhattanu. Ulicemi se valí kouř, prach, budovy se řítí k zemi a okolí zasypávají trosky. Okamžitě umírá téměř 3000 lidí.

Nové fotografie události před téměř devíti lety uvolnila newyorská policie na základě žádosti stanice ABC News, která se odvolala na zákon o svobodnému přístupu k informacím.

11. září 2001

Při leteckých útocích na americkou půdu zahynulo v září 2001 téměř 3000 lidí. Skupina 19 Arabů unesla stroje na vnitrostátních linkách, které měly zasáhnout přední úřady. Únoscům se podařilo dvěma letadly zasáhnout a zničit mrakodrapy Světového obchodního centra (WTO) v New Yorku.

  • Boeing 767 American Airlines (na palubě 92 osob); spoj z Bostonu do Los Angeles. Do severní věže WTO v New Yorku narazil v 8:46. Pět únosců, pilotem Egypťan Muhammad Atta.
  • Boeing 767 United Airlines (na palubě 65 osob); spoj z Bostonu do Los Angeles. Do jižní věže WTC narazil v 9:03. Pět únosců, pilotem Marván Šihhí.
  • Boeing 757 American Airlines (na palubě 64 osob); spoj z Washingtonu do Los Angeles. V 9:43 (15:43 SELČ) narazil do Pentagonu. Pět únosců, pilotem Haní Handžúr.
  • Boeing 757 United Airlines (na palubě 44 osob); spoj z Newarku do San Franciska. V 10:10 havaroval v Pensylvánii. Čtyři únosci, pilotoval Libanonec Zijád Sámir Džarráh.

Zdroj: Novinky, ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám