Hlavní obsah

New Jersey zrušilo trest smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TRENTON

New Jersey v pondělí zrušilo trest smrti. Guvernér Jon Corzine podepsal zákon, jímž se tato forma trestu ruší. Odsouzencům, kteří měli být popraveni, už guvernér v neděli změnil nejvyšší trest na doživotní vězení. New Jersey se stalo prvním americkým státem, které zrušilo trest smrti od jeho znovuzavedení v roce 1976. V New Jersey však nikdo nebyl popraven od roku 1963.

Článek

"Je to den pokroku pro nás a pro miliony lidí v celém státě a na celé zemi, kteří odmítají trest smrti jako morální nebo praktickou odpověď na mrzký a ohavný zločin vraždy," řekl Corzine a dodal, že společnost zločincům neodpouští, jinak však musí jednat vláda.

„Vláda nemůže uplatňovat trest smrti, jestliže je možnost popravy nevinného,“ řekl Corzine a uvedl příklad: "Společnost se musí ptát, jestli není morálně vyšší věznit sto lidí po celý život než všech sto popravit, když je možné, že popravíme nevinného."

Zrušení trestu smrti prošlo minulý týden u zákonodárců New Jersey díky převaze demokratů v dolní komoře poměrem 44 ku 36 hlasům a v senátu v poměru 21 ku 16. Republikáni usilovali o to, aby byl hrdelní trest zachován pro zločince, kteří zavraždili veřejného činitele nebo znásilnili a zavraždili dítě. Demokraté je však přehlasovali.

"New Jersey dnes udělalo krok, který, jak myslím, budou ostatní státy následovat," dodal demokratický poslanec Wilfredo Caraballo.

Pobouření pozůstalí obětí

Corzine již v neděli změnil rozsudky osmi odsouzencům na smrt k doživotnímu trestu. Mezi nimi byl i Jesse Timmendeguas, který v roce 1994 znásilnil a zavraždil sedmiletou Megan Kankovou. Její rodiče dnes změnu trestu na doživotní označili za "další facku do tváře obětí".

New Jersey zrušilo trest smrti v době, kdy je jeho vykonávání v USA pozastaveno, protože nejvyšší soud přezkoumává ústavnost poprav pomocí smrtících injekcí. Justice tak reagovala na žalobu dvou Američanů odsouzených k smrti ve státě Kentucky, podle nichž poprava injekcí porušuje ústavu, která zakazuje krutost při výkonu trestu.

Zatím poslední poprava byla ve Spojených státech provedena 25. září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám