Hlavní obsah

Nestřílejte, nemá zbraň, volala manželka na policisty v Charlotte. Ti začali pálit

Rodina Keitha Lammonta Scotta zveřejnila video z policejního zásahu, při kterém byl tento třiačtyřicetiletý Afroameričan zastřelen. Jeho smrt vyvolala ve městě Charlotte v Severní Karolíně masové protesty. Scottova manželka záběry poskytla veřejnosti, aby přiměla policii a úřady, aby zveřejnily jejich vlastní záznam o zásahu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nestřílejte, nemá zbraň, volala manželka na policisty v CharlotteVideo: Reuters

 
Článek

„Nestřílejte na něj! Nestřílejte na něj! Nemá zbraň! Nemá zbraň! Nestřílejte na něj! Nestřílejte na něj! Nic neudělal!“ křičí na záznamu Rakeyia Scottová na policisty.

Následně vybízí svého manžela, aby vystoupil z auta, které policisté obklíčili. Křičí na ně, že její muž utrpěl TBI (Traumatic Brain Injury - traumatické poranění mozku) a že si právě vzal léky. Podle právníků rodiny si Scott loni přivodil poranění mozku při autonehodě.

Záznam nezachycuje situaci, kdy muži zákona začali pálit, na záběrech není vidět, za jakých okolností se to stalo. Mikrofon telefonu Scottové ale zachytil policisty, jak na muže křičí, aby odhodil zbraň. Pak jsou slyšet čtyři výstřely.

Masové protesty a zákaz vycházení 

Scotta, otce sedmi dětí, podle vyšetřovatelů zastřelil v úterý černošský policista Brentley Vinson, když muži zákona pátrali po jiném podezřelém. Vinson byl následně postaven mimo službu.

Foto: Gerry Broome, ČTK/AP

Protest proti policejnímu násilí v Charlotte. Snímek z 22. září

Scottova smrt vyvolala v Charlotte masové protesty, které v následujících dnech provázely násilnosti. Starostka proto ve městě vyhlásila zákaz vycházení, který ale demonstranti nerespektovali. Několik stovek jich do ulic vyšlo i v noci na sobotu. Protesty se ale tentokrát obešly bez násilí.

Zbraň, nebo kniha?

Nejmenované policejní zdroje řekly CNN a místním médiím, že na místě, kde se střelba odehrála, byla nalezena nabitá zbraň se Scottovými otisky a DNA. Oficiálně to ale policie nepotvrdila.

Jeho rodina tvrdí, že měl v ruce knihu. Scottova matka uvedla, že to mohl být muslimský Korán.

Foto: Mike Blake, Reuters

Demonstranti zákaz nočního vycházení nerespektují. Snímek z 23. září

Foto: Branden Camp, ČTK/AP

Protesty se rozšířily i do dalších měst USA. Na snímku z Atlanty drží demonstrant ceduli s nápisem Na životě černochů záleží.

V pátek úřady prozatím odmítly zveřejnit policejní záznam z akce. Starostka Charlotte Jennifer Robertsová sice řekla, že by video mělo být zveřejněno, ale že je důležitá „otázka načasování“, kdy to bude.

Ohledně toho, jestli Scott zbraň držel, nebo ne, je podle ní záznam „neprůkazný“. Policejní šéf Kerr Putney prohlásil, že video samotné nepodává přesvědčivé důkazy o tom, jaký mohl být důvod, proč policista začal střílet.

Reklama

Výběr článků

Načítám