Hlavní obsah

Nejznámější český emigrant Suchý má v Kanadě problémy s azylem

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ottawa

Asi nejznámější současný český emigrant Jaroslav Suchý (31) má v Kanadě problémy s azylovým řízením. Muži, který se proslavil jako Rom, který pohladil prezidenta USA Baracka Obamu, uškodila jeho otevřenost vůči médiím.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Jaroslav Suchý se svým advokátem

Článek

V červenci totiž poskytl rozhovor kanadskému deníku National Post, v němž přiznal, že se v Česku nikdy nestal terčem rasového útoku. „Češi jsou fajn, jsou to moji přátelé,“ řekl novinářům z deníku a dodal, že v Kanadě není kvůli ohrožení své bezpečnosti, ale protože v Česku, kde nikdo nechce zaměstnávat Romy, dlouho nemohl sehnat dobrou práci.

Jenže novináři se spíš než na osudy ztrápených českých Romů snažili poukázat na měkkost kanadské imigrační politiky. A článek, který vyšel pod titulkem Česká mini-celebrita odhaluje nedostatky v uprchlickém systému, vyvolal zájem kanadských úřadů.

„Na to se ozvala právnička z Ottawy, jak je možné, že jsem požádal o status uprchlíka, když v ČR jsem neměl problémy s neonacisty, a volali mému právníkovi Kubesovi, aby jim vysvětlil, oč se jedná,“ sdělil Právu Suchý, který se v Kanadě zdržuje od poloviny května.

„I když pan Suchý nemá strach o život, to, že si nemůže vydělávat na živobytí kvůli své rase, z něj dělá podle jeho advokáta skutečného uchazeče o azyl v Kanadě,“ napsal dále Nacional Post. List cituje i advokáta George Kubese, který české Romy v Kanadě před imigračními úřady zastupuje.

„(Kanadská) rada pro uprchlíky zjistila, že neschopnost vydělávat si na živobytí způsobuje persekuci,“ dává novinářům za pravdu Kubes. Na písemné dotazy Práva, jak se výroky Suchého projevily na průběhu jeho azylového řízení, ve čtvrtek neodpověděl.

„Ukážu jim výroky rasistů“

Jako důkaz o nebezpečí, které v Česku Romům hrozí, chce proto Suchý předložit kanadským úřadům veřejné projevy místních extremistů z Dělnické strany a Národního odporu.

„Mám sprosté rasistické nadávky ze strany DS a NO, které hodlám přiložit jako důkaz rasismu a nebezpečí v ČR,“ podotýká Suchý. „Tímto anuluji to, co bylo ze strany Kanadského výboru pro občanství a přistěhovalectví vytýkáno,“ dodává.

Rozhodnutí o přiznání statusu uprchlíka trvá podle National Post obvykle 17 měsíců. Suchý prý zatím pobírá od kanadské vlády měsíční příspěvek 572 dolarů, většinu peněz vydává za bydlení. „Odeslal jsem do Alberty žádost o pracovní povolení, na které teď čekám,“ dodal Suchý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám