Hlavní obsah

Nejvyšší soud zamítl Trumpovu žádost o obnovu federálních poprav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký nejvyšší soud zamítl v pátek žádost vlády prezidenta Donalda Trumpa zrušit po 16 letech moratorium na popravy vězňů odsouzených federálními soudy. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Zatímco některé státy americké unie výkon trestu smrti nezastavily, poslední federální vězeň byl popraven v roce 2003. V roce 2014 tehdejší prezident Barack Obama navíc rozhodl o přezkoumání popravčích procedur kvůli sporům o složení chemikálií ve smrtících injekcích.

Letos v červenci však americké ministerstvo spravedlnosti rozhodlo o obnovení poprav vězňů odsouzených federálními soudy. První z těchto poprav byla plánována na příští pondělí, druhá na pátek. Další dva vězni měli být popraveni v lednu. Nejvyšší soud ovšem nyní tyto popravy zablokoval.

Jedním z federálních trestanců, které trest smrti čeká, je Daniel Lewis Lee, hlasatel výlučnosti bílé rasy, jenž v Arkansasu zavraždil tříčlennou rodinu včetně osmileté dívky. Dalším je Lezmond Mitchell, vrah starší ženy a její vnučky.

Soudy jednotlivých amerických států tresty smrti navzdory federálnímu moratoriu ukládají a popravy v některých z nich pokračují, například v Texasu, Georgii nebo Jižní Karolíně. Od roku 1976, kdy se v amerických státech znovu začalo popravovat, přišlo rukou kata o život přes 1500 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám