Hlavní obsah

Nejvyšší soud USA podpořil muslimku ve sporu o nošení šátku

– Washington

Nejvyšší soud Spojených států ve středu podpořil mladou muslimku v jejím sporu se zaměstnavatelem, který ji nepřijal kvůli tomu, že přišla na pohovor v šátku. Ve sporu o odškodné za to, že firma údajně nerespektovala náboženské potřeby své potenciální zaměstnankyně, dala podle agentury Reuters většina soudců najevo, že stojí na straně ženy. Konečný verdikt v mediálně sledovaném případu má padnout v červnu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Samantha Elaufová odchází v šátku od souduVideo: Reuters

 
Článek

Tehdy sedmnáctiletá Samantha Elaufová se v roce 2008 v Oklahomě ucházela o místo v prodejním oddělení módní firmy Abercombie, která ji však odmítla přijmout, neboť se na pohovor dostavila v hidžábu, což je šátek zakrývající hlavu a ponechávající odkrytý obličej. Dívka zažalovala firmu o náhradu škody na základě federálního zákona zakazujícího pracovní diskriminaci kvůli náboženským praktikám.

Foto: Jim Bourg, Reuters

Samantha Elaufová

Soud první instance jí přiznal odškodné ve výši 20 000 dolarů (486 tisíc korun), odvolací soud však verdikt zrušil s odůvodněním, že měla Elaufová firmu na svou potřebu nosit šátek z náboženských důvodů upozornit, což neučinila. Zaměstnanci zmíněné oděvní společnosti se musí řídit pravidly pro oblékání, mezi něž patří mimo jiné i nenošení pokrývek hlavy.

Reklama

Výběr článků

Načítám