Hlavní obsah

Nejbohatším Američanem zůstává Bill Gates

NEW YORK

Spoluzakladatel Microsoftu Bill Gates zůstává již 14. rok po sobě nejbohatším Američanem. Podle nejnovějšího žebříčku amerického časopisu Forbes, který byl v pátek zveřejněn, dosahuje jeho majetek 59 miliard dolarů. Druhý v pořadí skončil stejně jako loni investor Warren Buffett s 52 miliardami dolarů. Majetek obou mužů se podle magazínu za poslední rok rozrostl shodně o šest miliard dolarů.

Článek

Také na dalších dvou příčkách zůstává pořadí totožné s předešlým rokem. Třetí místo obhájil kasinový magnát Sheldon Adelson s 28 miliardami dolarů a čtvrtý skončil šéf počítačové firmy Oracle Larry Ellison. Jeho jmění podle časopisu dosahuje 26 miliard dolarů.

Forbes sestavil letos žebříček nejmovitějších obyvatel USA již po pětadvacáté. Každoročně do něj zařazuje 400 největších amerických boháčů. Pro vstup do této elitní společnosti bylo letos zapotřebí minimálně 1,3 miliardy dolarů.

"Celkové čisté jmění všech 400 osob letos vzrostlo o 290 miliard dolarů na 1,54 bilionu dolarů," dodal k žebříčku Forbes. Na seznamu se podle časopisu objevilo 45 nových jmen.

Deset nejbohatších Američanů podle časopisu Forbes:
PořadíJménoMajetek v miliardách dolarů
1.Bill Gates59
2.Warren Buffett52
3.Sheldon Adelson28
4.Larry Ellison26
5.-6.Sergey Brin a Larry Page18,5
7.Kirk Kerkorian18
8.Michael Dell17,2
9.-10.Charles a David Kochové17

Největší skok za poslední rok zaznamenal podle agentury Reuters investor Kirk Kerkorian, kterému se podařilo zdvojnásobit jeho majetek z loňských devíti miliard dolarů na současných 18 miliard. Díky tomu se posunul ze 26. příčky na aktuální sedmou pozici.

Mezi 400 nejbohatších Američanů se podle časopisu letos dostalo 270 lidí, kteří ke svému majetku přišli svým přičiněním, 74 osob jej naopak zdědilo. Žen je na seznamu 39; mimo něj zůstalo dalších 82 amerických miliardářů.

Nejmladšímu ze členů, manažerovi Johnu Arnoldovi, který se při své premiérové účasti vyšvihl s 1,5 miliardy dolarů na 317. místo, je 33 let. Nejstarší je osmadevadesátiletý John Simplot, kterého majetek v hodnotě 3,6 miliardy dolarů vynesl na 214. příčku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám