Hlavní obsah

Nejasné a zmatené odpovědi. FBI zveřejnila rozhovor střelce z Orlanda s policií

Washington

FBI zveřejnila v pondělí část přepisu rozhovorů mezi tísňovou linkou policie a Omarem Mateenem, který 12. června postřílel v homosexuálním klubu v Orlandu 49 lidí Mnoho nových informací ale nepřinášejí, podotkl server Atlantic. Hodně však vypovídají o samotném střelci.

Foto: Handout, Reuters

Omar Mateen

Článek

Po prvních výstřelech v nočním klubu Pulse, o kterých se policie dozvěděla kolem druhé ráno, postupně přijížděly k podniku pro homosexuály policejní hlídky včetně týmu SWAT. Pět minut po půl třetí zavolal Mateen policii.

Okamžitě se ozvalo: „Tísňová linka 911. Bude to nahráváno.“ Mateen v tu chvíli řekl arabsky „ve jménu boha slitovného“. Na dotaz: „Cože?“ pokračoval arabsky a pak dodal: „Řeknu vám, jsem v Orlandu a střílel jsem.“ Operátor se ho zeptal: „Jaké je vaše jméno?“

„Mé jméno je slib věrnosti,“ odpověděl Mateen. V přepisech není uvedeno, komu ji slíbil, ale sama FBI uvedla, že chalífovi Islámského státu abú Bakrovi Bagdádímu. „Ok, ale jaké je vaše jméno?“ tázal se neodbytný operátor. Mateen pokračoval ve stejném duchu „Slib věrnosti (vynecháno komu), ať ho bůh ochraňuje.“

Operátor to již vzdal: „V pořádku. A kde jste teď? „V Orlandu,“ odpověděl střelec. „A kde v Orlandu?“ otázal se zvědavý  policista. Na to už ale Mateen neodpověděl, zavěsil.

Po prvním hovoru měl Mateen podle AP tři rozhovory s krizovým vyjednavačem, o kterého požádal (zřejmě zasahující policisty). V jednom se označil za vojáka islámu a požadoval po krizovém vyjednavači, aby USA „zastavily bombardování Sýrie a Iráku“ Řekl, že to je, proč je právě teď tady.

Střelce, který zavraždil 49 lidí, nakonec při zásahu zabila police, když začal systematicky zabíjet další rukojmí. Z padesátky zraněných čtyři stále zůstávají v kritickém stavu, v nemocnici leží ještě 14 dalších.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám