Hlavní obsah

Našli jsme lodě Francise Drakea, hlásí Američané

Právo, mcm

Dvě lodě, které patřily k pirátské flotile anglického admirála Francise Drakea, nalezli hledači pokladů u pobřeží Panamy. Tvrdí to Američan Pat Croce, který vede tým pátrající po lodích a také po Drakeově rakvi, jež prý leží nedaleko obou vraků.

Foto: Profimedia.cz

Socha Sira Francise Drakea v anglickém Plymouthu

Článek

„Je to opravdu zázrak. V životě si stanovíte nemožné cíle, ale najít tyto dvě lodi je úžasné. Jsme si na 98 procent jisti věrohodností nálezu. Je tam spálené dřevo, olovo na palubě, anglická keramika z tohoto období. A jsme přesvědčeni, že žádná posádka při smyslech by tam záměrně neplula,“ řekl Američan Croce britskému deníku The Daily Telegraph.

Obě plavidla, dvousettunovou Elizabeth a padesátitunovou Delight, zapálili a potopili samotní Angličané, protože při dřívějším útoku na Las Palmas utrpěla těžké škody.

Foto: Právo

Oblast nálezu lodí Francise Drakea

Žádné poklady na jejich palubách nejsou, ty si vzali Angličané s sebou. Plavidla se zřejmě nacházejí na dně moře někde u panamského Portobela. Croce ale jejich polohu neoznámil.

Zemřel na úplavici

Drake zemřel na úplavici ve věku 55 let, právě když jeho lodě kotvily u zdejšího pobřeží.

Američan se odvolává na deník Thomase Maynarda, který plul na jedné z Drakeových lodí. Podle něj byla olověná rakev s Drakeovými ostatky v plné zbroji spuštěna do moře někde v pětikilometrovém okruhu okolo potopených lodí. „Je to jako hledat jehlu v kupce sena, ale stejné to bylo i s loděmi. Našli jsme je za týden,“ prohlásil Croce.

Pro Angličany není Drake jen krutý lupič, ale také hrdina. „I královna Alžběta jej označovala za svého piráta,“ řekl Croce. Není to jen proto, že proslulý námořní velitel obeplul svět jako druhý. Drake byl jedním z velitelů eskadry, která v roce 1588 porazila španělskou Armadu, flotilu, jež chtěla v Anglii vysadit mohutné vojsko a dobýt ji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám