Hlavní obsah

NASA vidí ve vesmíru Boží ruku

Právo, mcm

Dva prsty chybí, ale jinak se zdá, jako by jakási bledá končetina čnící z vesmírné temnoty netrpělivě sahala po zářivé koruně. Útvar, jenž dostal poetické jméno Boží ruka, zachytil rentgenový dalekohled Chandra, jejž do kosmu vyslala americká kosmická agentura NASA.

Článek

Neobvyklý vesmírný výtvor je dílem jediné neutronové hvězdy (pulsaru), která se skrývá kdesi hluboko v dlani Boží ruky. Tato hvězda leží asi 17 tisíc světelných let od Země.

Za jedinou sekundu se podle odhadů NASA otočí až sedmkrát. Vzdor této "neposednosti" je to však nesmírně silná hvězda: i když má průměr jen dvacet kilometrů, dokáže kolem sebe udržet oblak dlouhý 150 světelných let. A právě on tvoří Boží ruku.

Korunu, po níž Boží ruka sahá, tvoří další plynový oblak, který získal vysoký energetický náboj díky proudu elektronů a iontů proudících z neutronové hvězdy.

Takové hvězdy vznikají, když normálnímu slunci dojde "palivo“ a ono se zhroutí samo do sebe. Na místě obrovského tělesa se pak objeví nepatrný, ale neuvěřitelně těžký pulsar.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám