Hlavní obsah

NASA otestovala část rakety, která nahradí odepsané raketoplány

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká Národní agentura pro letectví a vesmír (NASA) chce letos vyslat k obloze novou raketu Ares, která má od roku 2010 nahradit dosluhující raketoplány. Vesmírná agentura nyní kompletuje jednotlivé části. V noci na pondělí oznámila NASA úspěšný test oddělení prvního a  druhého stupně rakety Ares v Utahu.

Článek

Při svém prvním testu se Ares I-X do vesmíru ještě nepodívá. Po startu má vyletět pouze do výšky kolem 25 kilometrů, kde se oddělí první stupeň a vesmírný modul se snese na padácích zpátky na zem. NASA se tak koncepčně vrací k projektu Apollo a navazuje na rakety Saturn.

:. Test odděleí stupňů rakety Ares. foto: NASA/ATK

Ambice projektu jsou však velké, což napovídá jméno rakety Ares, což je řecká varianta pro římské pojmenování boha války: Mars. Primárně však nejde o vojenské účely, ale o sen vyslání pilotovaného letu na Mars. Rakety Ares mají sloužit především jako hlavní dopravní prostředek na orbitální dráhu a následně i na Měsíc, kde má být vybudována základna.

Po projektu Apollo přichází Orion

NASA vyvíjí i novou vesmírnou loď Orion s pilotovaným modulem, kterou má Ares vynést do vesmíru. Orion je nástupcem projektu pilotovaných letů na Měsíc Apollo, který byl ukončen v 70. letech.

Přestože NASA zkoumá i jiné možnosti, jak vynášet lidi a náklady na oběžnou dráhu, bude Ares v několika variantách hlavním dopravním prostředkem po roce 2010. Je otázkou, nakolik ovlivní hospodářská krize financování těchto nákladných projektů, ale nová  administrativa Barcka Obamy se k vesmírnému programu staví zatím pozitivně.

:. Srovnání velikostí vesmírných prostředků NASA.grafika: Novinky.cz, NASA

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám