Hlavní obsah

NASA odkládá start sondy Dawn

Novinky, Inastronoviny

Americký úřad pro letectví a vesmír odkládá start sondy Dawn nejméně do neděle 15. července. Důvodem jsou technické problémy s letadlem, které zajišťuje přenos dat mezi nosnou raketou Delta II a řídicím střediskem v závěrečné fázi startu.

Článek

Původně se sonda Dawn měla vydat do vesmíru již v sobotu večer našeho času, ale ve čtvrtek 5. července NASA start odložil. Špatné počasí totiž znemožnilo zahájení čerpání paliva do nosné rakety Delta II v požadovaný čas. Start byl tehdy odložen o 24 hodin na neděli.

Už v pátek ale NASA odložil start znovu, tentokrát nejméně do pondělí 9. července. Důvodem bylo jedna opět špatné počasí v místě startu v Kennedyho vesmírném středisku na Floridě a především pak problémy s letadlem, které zajišťuje přenos dat mezi raketou Delta II a řídicím střediskem v závěrečné fází letu nad Afrikou. Rovněž loď, která zajišťuje totéž, měla zpoždění a nebyla by v době startu na požadované pozici.

Vedení projektu Dawn proto rozhodlo, že start odloží nejméně do neděle 15. července. NASA ale tlačí čas. Sonda musí do vesmíru odstartovat nejpozději do 19. července, kdy končí startovací okno. Pokud by se tak nestalo, musel by být start odložen až září.

Komplikace provázejí celý projekt

Mise sondy Dawn to nemá jednoduché. Mnohokrát byla odložena a v březnu 2006 dokonce zrušena z technických a především finančních důvodů. Nakonec ale vedení NASA rozhodlo, že misi uskuteční.

Hlavním úkolem sondy Dawn je výzkum dvou planetek hlavního pásu, nacházejícího se mezi Marsem a Jupiterem.

První zastávkou sondy bude v březnu 2009 planeta Mars, která dodá sondě potřebný impuls k další cestě. V září 2011 dorazí Dawn k planetce Vesta a na oběžné dráze kolem planetky pobude do dubna 2012. Poté se kosmické plavidlo vydá k trpasličí planetě Ceres. Dorazit k ní má v únoru 2015. Výzkum Cerery potrvá nejméně do července 2015.

Termín startu v neděli 15. července je od 21:22 do 21:54 našeho času. Přímý přenos vysílá NASA TV.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám