Hlavní obsah

Námořnictvo USA odvolalo dalšího důstojníka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Rozrůstající se korupčně sexuální skandál v americkém námořnictvu má další oběť. Vedení námořních sil ve čtvrtek zbavilo funkce kapitána zodpovědného za bezpečnostní jednotku Davida Haase, informovala agentura Reuters. Jde již o šestého důstojníka, který byl obviněn v aféře, která zahrnovala mimo jiné podplácení námořních důstojníků službami prostitutek.

Článek

Případ se točí kolem firmy sídlící v Singapuru, které údajně část důstojníků pomáhala zajišťovat kontrakty v hodnotě mnoha miliónů dolarů. V minulých týdnech bylo obviněno či vyšetřováno pět důstojníků. Kapitán Haas byl nyní přeřazen z pozice zástupce velitele významné jednotky odpovídající za bezpečnost přístavů k řadovému personálu.

Dosud není zcela jisté, zda nebylo do aféry zapojen daleko větší kruh vysoce postavených příslušníků námořnictva, kterému hrozí jeden z největších skandálů v jeho dějinách.

Malajsijský podnikatel Francis Leonard, který šéfuje firmě Glenn Defense Marine (Asia) sídlící v Singapuru, je obviněn z podplácení námořních důstojníků a dalších funkcionářů penězi, prostitutkami či luxusními cestami, které mu mělo zajištovat přidělení lukrativních kontraktů. Elity námořnictva se údajně nechaly přesvědčit nejen nabídkou vybraných sexuálních společnic, ale i třeba vstupenkami na koncert popové zpěvačky Lady Gaga.

Podnikatel si údajně navíc ve smlouvách, které takto získal, uměle zvyšoval ceny, o čemž prý často jeho spojenci v armádě věděli. Jeho společnost zajišťovala jídlo, vodu, palivo, odvážení odpadků a další služby pro americké lodi kotvící v asijských přístavech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám