Hlavní obsah

Nadzvukový bezpilotní letoun zmizel Američanům z radarů

Americká armáda ztratila krátce po startu kontakt s bezpilotním nadzvukovým kluzákem, který byl ve čtvrtek na zkušebním letu. S odvoláním na vojenské zdroje to uvedla agentura AP, podle níž není jasné, zda se kluzáku před přerušením kontaktu podařilo splnit alespoň nějaké ze stanovených úkolů.

Článek

Letoun označovaný jako HTV-2 vynesla do horních vrstev atmosféry raketa Minotaur 4. Kluzák se od ní úspěšně oddělil, vzápětí se ale spojení mezi ním a řídícím střediskem přerušilo.

Bezpilotní nadzvukový letoun je teprve ve vývoji. Podle armádních zdrojů by měl po oddělení od nosné rakety létat rychlostí až 21.000 km/h, tedy zhruba dvacetinásobkem rychlosti zvuku. Po krátkém letu se měl kontrolovaně zřítit do moře.

Letoun by díky své rychlosti mohl během hodiny dosáhnout jakéhokoli místa na světě. Podle dřívějších zpráv by tak mohl sloužit k bleskovým úderům, když by nesl velkou konvenční nálož.

Současný zkušební let HTV-2 byl už druhým testem této technologie. Poprvé armáda letoun vypustila v dubnu 2010. Získala tehdy záznam z devíti minut letu, z toho 139 vteřin při rychlosti mezi kolem dvacetinásobku rychlosti zvuku. Poté letoun ohlásil neočekávanou chybu a zřítil se do moře.

Pokud i současný test skončil bez užitečných důvodů, je podle serveru Wired.com pravděpodobné, že Pentagon tento program ukončí. Vývoj prototypů byl příliš nákladný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám