Hlavní obsah

Na válku v Iráku půjde dalších 70 miliard dolarů

Novinky, Novinky, CNN, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Po Senátu schválila ve středu v noci i dolní komora amerického Kongresu mimořádné výdaje na válku v Iráku a Afghánistánu ve výši 70 miliard dolarů bez stanovení data stažení jednotek. Peníze byly součástí balíčku 555 miliard dolarů pro fungování vládních úřadů ve zbytku fiskálního roku 2008.

Foto: Jim Young , Reuters

Podpis amerického prezidenta Bushe je pouhou formalitou

Článek

I ve Sněmovně reprezentantů se nakonec část většinových demokratů přidala k republikánům, kteří byli pro uvolnění peněz na konflikty bez stanovení data odchodu vojáků z Iráku. Pro nakonec hlasovalo 272 zákonodárců, proti jich bylo 142. Demokraté přitom měsíc odmítali zákon přijmout.

Republikán David Obey uvedl, že demokraté „zkouší každý způsob dovést tuto válku ke konci.“ To potvrdil i předseda Senátu Harry Reid. I v Senátu se část demokratů také přiklonila k republikánům a upřednsotnili zajištění vojáků před politickým bojem s republikány a prezidnetem o ukončení konfliktu.

George Bush požadoval pro další vojenské akce v Iráku a v Afghánistánu 190 miliard dolarů (3,4 biliónu korun). Částku však Kongres snížil. Mluvčí Bílého domu Dana Perinová ale oznámila, že prezident bude se schválenými 70 miliardami spokojený, pokud Kongres uvolní zbývající prostředky později.

Celkové americké náklady na války v Iráku a v Afghánistánu vzrostly schválením mimořádných výdajů na 670 miliard dolarů (12,1 biliónu korun).

Reklama

Související články

Výbor Kongresu USA kritizuje vývoj v Iráku

Podle předběžné zprávy, kterou připravil vyšetřující výbor amerického Kongresu, se irácké vládě podařilo splnit jen tři z 18 kritérií určených jí Spojenými...

Pentagon chce na války rekordních 190 miliard

Americký ministr obrany Robert Gates v noci na čtvrtek oznámil, že v příštím roce bude Pentagon požadovat na války v Iráku a Afghánistánu rekordní sumu téměř...

Výběr článků

Načítám