Hlavní obsah

Na tiskovku Trumpa nepustili zpravodajku televize CNN

Washington

Zaměstnanci Bílého domu odmítli ve středu vpustit na tiskovou konferenci prezidenta Donalda Trumpa s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem zpravodajku americké televizní stanice CNN. Důvodem byla údajně skutečnost, že před jednáním politiků kladla prezidentovi „nevhodné” otázky, informovala ve čtvrtek agentura AP.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Zpravodajka stanice CNN v Bílém domě Kaitlan Collinsová.

Článek

Zpravodajka CNN Kaitlan Collinsová během krátkého setkání Trumpa a Junckera s novináři před začátkem jejich jednání o budoucnosti evropsko-amerických obchodních vztahů prezidentovi několikrát položila otázku, která se týkala jeho bývalého právníka Michaela Cohena. Prezident na ni neodpověděl.

Podle Collinsové byla právě skutečnost, že kladla Trumpovi zjevně nepříjemný dotaz, důvodem, proč ji zaměstnanci Bílého domu odmítli posléze vpustit na tiskovou konferenci v Růžové zahradě po jednání Trumpa s předsedou Evropské komise. Její otázku podle CNN ředitel komunikace Bílého domu Bill Shine a tisková mluvčí Sarah Sandersová označili za „nevhodnou”.

„To, že je Bílému domu některá otázka týkající se aktuálních událostí nepříjemná, ještě neznamená, že ta otázka není důležitá a neměla by být položena,” uvedla v reakci na kauzu CNN. Rozhodnutí nevpustit Collinsovou na akci pro novináře stanice označila za „odvetné” opatření, které nesvědčí o „otevřeném a svobodném tisku”.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker (vlevo) a americký prezident Donald Trump

Předseda Asociace zpravodajů v Bílém domě Olivier Knox rozhodnutí Trumpových lidí zabránit Collinsové v účasti na akci pro novináře odsoudil. „Tento způsob odplaty (za nepříjemnou otázku) je zcela nevhodný, pošetilý a slabý,” uvedl.

Solidaritu se CNN vyjádřil i Jay Wallace, ředitel a šéfredaktor Fox News, oblíbené stanice prezidenta Trumpa, který se postavil za „právo našich novinářů na plný přístup jako součást svobodného a ničím neomezeného tisku”.

Bílý dům krok hájí

Mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová v prohlášení své rozhodnutí nevpustit Collinsovou do Růžové zahrady nicméně obhajovala. Uvedla, že zpravodajka CNN „pokřikovala otázky a odmítla (z Oválné pracovny) odejít navzdory opakovaným žádostem, aby tak učinila”.

Agentura AP ovšem upozornila, že na prezidenta Trumpa i předsedu Evropské komise Junckera pokřikovala řada novinářů včetně členů evropské delegace a že dostat všechny novináře z Oválné pracovny Bílého domu obvykle nějakou dobu trvá.

Sandersová podle svých slov navíc CNN upozornila, že na tiskovou konferenci do Růžové zahrady může jakýkoli novinář této stanice, jen ne Collinsová: „Aby v tom bylo jasno: Podporujeme svobodný tisk a žádáme, aby se každý choval k prezidentskému úřadu a k hostům v Bílém domě s respektem.”

Trump je prakticky v nepřetržitém konfliktu s redakcemi amerického liberálního tisku, televizí a zpravodajských serverů včetně televizních stanic CNN, NBC a ABC a deníků The New York Times a The Washington Post. Jejich redaktory už několikrát označil za „nepřátele lidu”.

Collinsová se Trumpa snažila zeptat na tajně pořízenou nahrávku, na které prezident údajně hovoří o platbě v hotovosti jako možnosti, jak se vypořádat s kauzou někdejší modelky z Playboye Karen McDougalové. Ta tvrdí, že s Trumpem prožila milostný poměr v době, kdy mu jeho žena Melania porodila syna Barrona.

Reklama

Výběr článků

Načítám