Hlavní obsah

Na pobřeží Mexika dorazil hurikán Lorenzo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MEXIKO CITY

Hurikán Lorenzo dorazil v pátek na pobřeží Mexického zálivu. V noci zesílil z tropické bouře na první stupeň z pětibodové škály. Vítr ve víru dosahuje rychlosti asi 130 kilometrů v hodině. Úřady podle agentury Reuters evakuovaly 100 000 lidí.

Článek

Hurikán zasáhl středovýchodní pobřeží Mexika. Jeho střed se nachází asi 65 kilometrů na jihovýchod od mexického města Tuxpan. Tamní šéf odboru pro bezpečnost Ranulfo Marquez řekl, že rychlost, s jakou bouře nabývá na síle, donutila úřady reagovat nezvykle rychle.

Výstraha před hurikánem platí pro pobřeží Mexického zálivu od města Palma Sola po Cabo Rojo. Úřady využívají pro evakuaci lidí prostředky veřejné dopravy i vojenská vozidla.

Místní představitelé požádali federální vládu, aby vyhlásila stav nouze pro 167 obcí v zóně, kterou pravděpodobně hurikán zasáhne. Centrální vláda již připravuje projekt pomoci postižené oblasti.

Lorenzo nyní postupuje směrem na západ. Americké středisko pro hurikány varovalo, že Lorenzo bude na mexickém pobřeží provázen vydatnými dešti a nebezpečně vysokými vlnami.

Stát Veracruz, kam bouře míří, přitom teď sužují záplavy po vytrvalých deštích a oblast je vůči živlům velmi zranitelná.

Jde již o třetí hurikán, jenž zasáhl Mexiko v posledních několika týdnech. Před Lorenzem ničily karibské a tichomořské pobřeží hurikány Dean a Henriette.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám