Hlavní obsah

Na palubě vrtulníku, který zmizel v Peru, byl i jeden Čech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lima
Aktualizováno

Čtrnáct lidí bylo na palubě vrtulníku, který ve středu zmizel v Peru. Byl mezi nimi i jeden Čech, potvrdil ČTK konzul v Limě. Dále tam bylo osm Korejců, Švéd, Holanďan a tři Peruánci, z nichž dva stroj pilotovali. Stroj se ztratil při letu ve vysokohorské oblasti na jihovýchodě země. Zatím se jej nepodařilo nalézt. Není vyloučeno, že nouzově přistál.

Hustá mlha brání záchranářům v pátrání po zmizelém vrtulníkuVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Podle českého konzula v Limě Pavla Bechného byla na palubě vrtulníku skupina expertů, kteří pobývají v Peru v souvislosti s plánovaným investičním projektem. Bechný potvrdil, že mezi zahraničními odborníky je i občan České republiky. Velvyslanectví ČR v Limě je podle konzula v kontaktu s leteckou společností HeliCusco, která let vypravila, i s příbuznými pohřešovaného Čecha.

Peruánští oficiální činitelé vyjádřili naději, že vrtulník mohl nouzově přistát v odlehlé oblasti ve výšce 4725 metrů nad mořem asi 140 kilometrů od Cuzca. Podle jihokorejské agentury Jonhap se podařilo detekovat radiové vysílání z helikoptéry, která skončila na zemi. Tato zpráva ale není ověřena. Jonhap též uvedl, že peruánské vzdušné síly lokalizovaly pohřešovaný stroj s pomocí družicových signálů. Vizuální detekci údajně znemožňuje mlha.

Vrtulník Sikorsky S-58ET peruánské společnosti HeliCusco se ohlásil naposledy ve středu večer místního času, když letěl z peruánského Cuzca do města Mazuco ve státě Madre de Dios. Podle BBC ale letěl opačným směrem. DP uvádí, že letěl z Mazuka do Marcapaty v departementu Cuzco.

Foto: David Ryneš, Novinky

Místo poslední komunikace - Huallahualla

Komunikace byla přerušena v okamžiku, kdy se vrtulník pohyboval nedaleko města Huallahualla ve výšce asi 4000 metrů nad mořem.

Podle generála peruánské policie Héctora Dulanta, který pátrání po helikoptéře řídí, se pohřešovaný stroj zřejmě nachází v okolí hory Apu Colque Cruz v provincii Quispicanchi na jihovýchodě Peru. Vzdušný průzkum oblasti znemožňuje špatné počasí, ale do místa byla vysazena policejní hlídka a tým vysokohorských záchranářů.

"V oblasti je mlha a 30 centimetrů sněhu, vrtulník nebylo možné lokalizovat ze vzduchu ani na zemi," řekl Dulanto agentuře AP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám