Hlavní obsah

Na mexické Acapulco se řítí hurikán Raymond

Mexiko

Tropická bouře Raymond, která směřuje k západnímu pobřeží Mexika, dosáhla během neděle síly hurikánu a bude dál zesilovat. Uvedlo to Národní středisko pro hurikány (NHC) v americkém Miami. Hurikán zřejmě znovu ohrozí silnými dešti mexické letovisko Acapulco, které se stále ještě vzpamatovává z nedávných rozsáhlých záplav.

Foto: Edgard Garrido, Reuters

Opuštěná pláž v Acapulku

Článek

Mexiko už vyhlásilo pohotovost na pobřeží od Acapulca po přístav Lázaro Cárdenas. Podle NHC Ryamonf zřejmě pobřeží Mexika naplno nezasáhne, ale déšť z něj by mohl vést k nebezpečným záplavám a sesuvům půdy.

Raymond se pozdě večer místního času nacházel asi 250 kilometrů západně až jihozápadně od Acapulca a pohyboval se na sever rychlostí asi devíti kilometrů za hodinu. Dosáhl již druhé kategorie na stupnici hurikánů s maximální rychlostí větrů 160 kilometrů v hodině. V noci a v pondělí by se z něj podle NHC mohl stát silný hurikán.

Mexická vláda uvedla, že pozorně monitoruje situaci od jižního státu Chiapas po stát Jalisco na západě. Dodala, že místní úřady jsou v případě potřeby připraveny k evakuaci lidí z ohrožených oblastí.

Zářijový dvojí úder napáchal obrovské škody

Mexiko zažilo své dosud nejhorší záplavy v polovině září, kdy je postihly dva silné hurikány Ingrid a Manuel, které zasáhly zemi najednou na východním i západním pobřeží. Usmrtily přes 150 lidí a způsobily škody v hodnotě asi šesti miliard dolarů (113 miliard korun). Jedním z nejhůře postižených míst bylo Acapulco, kde sesuvy půdy odřízly od světa tisíce turistů.

Situaci podle meteorologů rovněž nyní komplikuje studená fronta v Mexickém zálivu u pobřeží státu Veracruz, která by po setkání s Raymondem mohla zesílit riziko záplav. Mexická meteorologická služba čeká, že v oblasti kolem Acapulca naprší až 15 centimetrů srážek.

Reklama

Související témata:

Související články

V Acapulku je odříznuto 40 000 turistů

Nejméně 42 lidí zahynulo v Mexiku, kde na západním i východním pobřeží udeřily současně silné tropické bouře Ingrid a Manuel. Nejvíce obětí hlásí tichomořské...

Výběr článků

Načítám