Hlavní obsah

Na koronavir zabral lék vyvinutý Čechem

Americká společnost Gilead Sciences poskytla na léčbu koronaviru lék, který byl původně zamýšlen k léčbě eboly. A zdá se, že zabírá. Látku remdesivir přitom vyvinul tým vědců v čele s Čechem Tomášem Cihlářem. S odvoláním na příspěvek, který na Facebooku sdílel Jan Konvalinka z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR, o tom v úterý informovaly Lidové noviny.

Článek

Remdesivir byl podle listu The Wall Street Journal patrně účinný při léčbě 35letého pacienta s koronavirem ve státě Washington na severozápadě USA. Muž, který se vrátil z čínského Wu-chanu, odkud se vir šíří, byl prvním potvrzeným nakaženým v USA.

Ve výjimečných situacích, kdy neexistuje účinná alternativa, nicméně mohou úřady testování přípravku na lidech umožnit, připomněl americký deník. Kolik pacientů experimentální léčbu remdesivirem nyní podstoupí, nechtěla mluvčí Gilead Sciences sdělit.

Belgičan z letadla, v němž se vraceli i evakuovaní Češi, je nakažený koronavirem

Evropa

Jan Konvalinka z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR v příspěvku na Facebooku uvedl, že látku jako možný lék proti ebole pomáhal vyvíjet tým vedený jeho kolegou Tomášem Cihlářem.

Foto: ČTK/AP

Nový koronavirus 2019-nCoV na ilustračním obrázku

Epidemie tehdy ale podle Konvalinky skončila dříve, než mohla být látka řádně otestována, a mezitím se ukázalo, že je remdesivir účinný proti jiným virům, včetně koronaviru SARS a jeho příbuzného MERS.

Následník Antonína Holého

Cihlář patřil k žákům významného vědce Antonína Holého, který stál za vývojem antivirotik využívaných v boji s HIV a AIDS.

Čína vyslala do boje s koronavirem i drony. Rozprašují dezinfekci

Svět

Látka tomuto pacientovi podle listu pomohla snížit teplotu a zmírnila veškeré další příznaky. Remdesivir zatím v USA nebyl schválen pro užívání lidmi.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Koronavirem, který se šíří z Číny, se již nakazilo více než 20 000 lidí a 425 jich nemoci podlehlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám