Hlavní obsah

Na kauci expolicisty z případu Floydovy vraždy vznikla sbírka, jeho propuštění vyvolalo protesty

Právo, drk
Minneapolis

Bývalému americkému policistovi Dereku Chauvinovi, který je obžalován z vraždy Afroameričana George Floyda, na kauci lidé přispívají ve veřejné sbírce. Na křesťanské crowdfundingové platformě GiveSendGo se doposud vybralo téměř pět tisíc dolarů (115 tisíc Kč). Z celkové částky jednoho milionu musel Chauvin zaplatit deset procent. Propuštění expolicisty z vazby vyvolalo v Minneapolis protesty.

Foto: Nicholas Pfosi, Reuters

Lidé v Minneapolis vyšli do ulic poté, co expolicista Derek Chauvin složil u soudu kauci

Článek

Chauvin byl propuštěn na kauci jednoho milionu dolarů (23 milionů Kč). Minnesotský zákon ale umožňuje požadovat maximálně 10 % částky v hotovosti. Doposud není jasné, kdo za něj peníze složil. Minnesotská asociace policistů, která obžalovaným policistům v takovém případě pomáhá, popřela, že by s tím měla cokoli společného. Druhá možná organizace, Federace minnesotských policistů na dotazy novinářů zatím neodpověděla.

Chauvinova rodina vypsala kvůli vysoké výši kauce veřejnou sbírku na křesťanské platformě GiveSendGo. Z cílové částky 125 tisíc dolarů se ke čtvrtku vybraly asi čtyři procenta.

Foto: Hcso, Reuters

Derek Chauvin

Chauvinovo propuštění z vazby se setkalo s rozhořčením hnutí Black Lives Matter, jehož členové ve středu v Minneapolis uspořádali protest. Podle deníku Star Tribune pokojně demonstrovaly asi tři stovky aktivistů. Z obav před možným násilím aktivoval guvernér Tim Walz národní gardu a mobilizoval skoro dvě stovky policejních jednotek.

V USA propustili na kauci policistu, který klečel na zavražděném Floydovi

Amerika
Foto: Nicholas Pfosi, Reuters

Demonstrace v Minneapolis

Demonstranti dopochodovali až k místě Floydova pomníku. Přihlížející a procházející lidé v solidaritě zdvihli zaťatou pěst ve znamení hesla „Na černošských životech záleží“. Policie několik lidí zatkla, včetně členů advokátní komory National Lawyers Guild, kteří na místo přišli nabídnout právní pomoc.

Chauvin byl z policejního sboru propuštěn poté, co 25. května neozbrojenému a spoutanému Floydovi při zatýkání skoro devět minut klečel na krku. Afroameričan byl podezřelý z platby falešnou dvacetidolarovou bankovou. Zásah natočili kolemjdoucí a šokující záběry zásahu spustily vlnu protestů proti institucionálnímu rasismu a policejní brutalitě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám