Hlavní obsah

Na jihu Chile se záhadně ztratilo jezero

SANTIAGO DE CHILE

Během pouhých dvou měsíců na jihu Chile zcela zmizelo ledovcové jezero o rozloze jednoho čtverečního kilometru a hluboké 30 metrů. Podle některých vědců se jedná o přímý následek klimatických změn.

Článek

Jezero v březnu objevili lesníci. "Když jsme tam v květnu přišli znovu, k našemu údivu jsme zjistili, že celé zmizelo. Zbylo jen pár kusů ledu a obrovská trhlina," řekl jeden z pracovníků lesnické společnosti Juan Romero. Zcela se ztratila i řeka, která z jezera vytékala.

:. Lesníci na dně záhadně zmizelého jezera. Foto: Reuters

Do oblasti v příštích dnech přijede skupina geologů, která má zjistit, kam se jezero vytratilo. Někteří vědci vycházejí z toho, že ledovec nad jezerem v důsledku změn klimatu roztál daleko rychleji, než se dalo očekávat a hladina jezera se zprvu výrazně zvýšila. Tento tlak podle nich nemusely unést horniny tvořící hráz jezera a mohly prasknout. Veškerá voda z jezera spolu s nánosy bahna a kamení pak mohla odtéct směrem do Tichého oceánu.

Obyvatelé řídce obydlené oblasti Magallanes y Antártica Chilena se ale domnívají, že při dubnovém zemětřesení v zemi vznikla prasklina, do níž voda z jezera v tekla a zmizela v podzemí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám