Hlavní obsah

Na hořící lodi u Kalifornie nikdo nedržel hlídku, všichni spali. 34 lidí zemřelo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles

Na lodi Conception, kde u kalifornského ostrova Santa Cruz uhořelo 2. září 34 lidí, kteří se jeli potápět, v době začátku požáru všichni spali a nikdo nedržel hlídku. Uvedl to americký Národní úřad pro bezpečnost dopravy (NTSB) ve své předběžné zprávě o příčinách tragédie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Požár lodi u KalifornieVideo: Paul Amaral/TowBoatUS Ventura, AP

 
Článek

Příčinu požáru se ještě nepodařilo určit, ale z úvodních výpovědí pěti přeživších členů posádky plyne, že plavidlo nemělo žádné mechanické nebo elektrické problémy. Loď se vracela z třídenního potápěčského výletu.

Úřad ale uvedl, že na lodi měl jeden z členů posádky fungovat jako noční hlídka. Ten by pak mohl po propuknutí požáru varovat potápěče v podpalubí a ti by tak mohli uniknout. Všech pět členů posádky však spalo na různých místech lodi.

Jeden z nich uvedl, že ho „probudil hluk, který šel prozkoumat“. Pak zjistil, že „na zádi viděl požár šířící se z kajut v podpalubí“. Vzbudil své kolegy a všichni se snažili dostat se do podpalubí k potápěčům, přičemž si jeden z nich zlomil nohu. Cestu jim ale blokoval kouř a oheň.

Proto posádka skočila z paluby do vody a dva z jejích členů doplavali k přídi. Vylezli na palubu, otevřeli průlez do motorového prostoru, kde nehořelo, ale pořád se nebyli schopni dostat ke kajutám pasažérů. Kapitán vyslal nouzový signál. Pobřežní stráž ho zachytila v 3:14 místního času (12:14 SELČ).

V pondělí se podařilo najít poslední oběť tragédie. Loď Conception je dlouhá 23 metrů a v noci na 2. září zakotvila u ostrova Santa Cruz. Moře bylo klidné, ale dělala se mlha. Úřady jsou přesvědčeny, že se všichni v podpalubí udusili kouřem.

Foto: ČTK/AP

Hořící loď Conception

Reklama

Související články

Po požáru lodi u Kalifornie našli 25 mrtvých

Při pondělním požáru lodi u kalifornského ostrova Santa Cruz zemřelo nejméně 25 lidí. Jejich těla se podařilo nalézt, dalších devět lidí se pohřešuje. Pět lidí...

Výběr článků

Načítám