Hlavní obsah

Na hlavu amerického expolicisty vypsali milión dolarů

Los Angeles

Úřady v Los Angeles vypsaly v neděli odměnu milión dolarů (cca 19 miliónů korun) za informace, které povedou k dopadení bývalého policisty Christophera Dornera, který je podezřelý, že zabil tři lidi. Jde o nejvyšší sumu v historii jižní části Kalifornie.

Na bývalého amerického policistu vypsali odměnu milión dolarůVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Starosta Los Angeles Antonio Villaraigosa v neděli řekl, že vláda teroru musí skončit: „Nebudeme tolerovat podminovávání bezpečnosti a klidu v našem sousedství.“

Dorner v prohlášení na Facebooku slíbil "krevní mstu vůči celému jihokalifornskému bezpečnostnímu sboru" za to, že byl od policie propuštěn.

Suma je zčásti získaná od soukromých dárců a příspěvků od místních obchodních kruhů, řekl šéf policie v Los Angeles Charlie Beck.

Foto: Jae C. Hong, ČTK/AP

Pomocníci šerifa ze San Bernardina prohledávají domy u jezeras Big Bear

Případ jeho propuštění bude znovu otevřen, řekl Beck s tím, že Dornerova tvrzení budou důkladně přešetřena, aby byla veřejnost ujištěna, že losangeleská policie postupuje spravedlivě a transparentně. Pokud se Dorner bude chtít vzdát, policie "si ráda vyslechne, co má na srdci".

Foto: Reuters

Christopher Jordan Dorner

Dorner tvrdí, že byl propuštěn, když si stěžoval na to, že žena, která ho školila, brutálně kopla zadrženého schizofrenika. Podle Becka se policie hodlá zvlášť zaměřit na Dornerova tvrzení, že jeho kariéru u bezpečnostních sborů překazili rasističtí kolegové.

Foto: Jae C. Hong, ČTK/AP

Vyhořelý Dornerův pick up

Dorner byl ve středu označen za podezřelého z vraždy dcery vysloužilého kapitána losangeleské policie a jejího snoubence. Otec zabité dívky zastupoval Dornera během disciplinárních slyšení.

Ve čtvrtek pak Dorner střílel na dvojici policistů v Riverside asi 100 kilometrů východně od Los Angeles, jednoho z nich zabil a druhého vážně zranil. Také se zapletl do přestřelky se dvěma losangeleskými policisty, kteří měli poskytnout ochranu osobě, jež je jedním z Dornerových předpokládaných cílů. Policie nyní střeží padesát lidí, které by bývalý příslušník amerického námořnictva Dorner mohl chtít zabít.

Policie nyní pátrá pro Dornerovi v oblasti lyžařského areálu u Velkého Medvědího jezera, ležícího asi 130 kilometrů východně od Los Angeles. Našla tam jeho vyhořelý pick-up a čerstvé stopy ve sněhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám