Hlavní obsah

Na Haiti zahynulo při zemětřesení nejméně 230 000 lidí

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Port-au-Prince
Aktualizováno

Podle posledních informací z noci na středu stoupl počet obětí lednového zemětřesení na Haiti o 18 000 na 230 000. Ani toto číslo však nemusí být konečné, uvedla podle BBC haitská ministryně pro komunikaci Marie-Laurence Jocelyn Lasseguová.

Článek

Poslední zveřejněné číslo ještě nezahrnuje počty obětí pohřbených soukromými pohřebními službami na soukromých hřbitovech a mrtvé, které pohřbili jejich rodinní příslušníci. Další oběti mohou být pod ještě neodklizenými troskami.

Naplňuje se tak nejčernější předpověď. Počet obětí na Haiti tak může přesáhnout bilanci tsunami po zemětřesní v Indickém oceánu 26. prosince 2004. Tehdy zemřelo podle různých odhadů 228 000 až 240 000 lidí.  [celá zpráva]

Počet zraněných dosahuje asi tří set tisíc, ale tady jsou čísla ještě méně přesná než u mrtvých a zahrnují jen vážnější zranění.

Strach z dešťů

S blížící se sezónou dešťů vzrůstají obavy z šíření nakažlivých nemocí, neboť se stále nedostává stanů. V táborech stále mnozí žijí pod nouzovými přístřešky z kusů dřeva a plachet.

Haiti už žádalo o 200 000 stanů a humanitární organizace je přislíbily, není však jasné, zda jich bude dost. [celá zpráva]

Spadla samoobsluha

Na Haiti se v úterý také zřítila poškozená budova pětipatrového supermarketu Carribean market, která byla poškozena při zemětřesení. Podle odhadů francouzských záchranářů mohlo být pod troskami pět až osm lidí. Přestože použili nejmodernější techniku, nepodařilo se jim zaznamenat žádné stopy života a záchrannou operaci po šesti hodinách ukončili, uvedla AFP.

Ke zřícení došlo při vyzvedávání těl. Soukromá firma k tomu použila buldozer, který spadl do jámy, což vedlo k zřícení trosek budovy. V té byli rabující lidé, kteří se snažili v troskách najít cokoli, co by se jim mohlo hodit, doplnila CNN.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám