Hlavní obsah

Na Haiti se 15 dní po zemětřesení v sutinách našla živá dívka

Novinky, ČTK, aš, AFP, Daily Telegraph

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Port-au-Prince
Aktualizováno

Neuvěřitelných 15 dnů přežila v troskách po zničujícím zemětřesení šestnáctiletá haitská dívka Darlene Etiennová. Ve středu se ji podařilo vyprostit francouzským záchranářům z trosek ve čtvrti Carrefour-Feuilles. Přivolali je sousedé, kteří zaslechli volání o pomoc. Dívku francouzští záchranáři okamžitě převezli do nemocnice.

Článek

"Nevím, jak mohla tak dlouho vydržet. Je to zázrak," řekl záchranář J. P. Malaganne. Popsal, že zachráněné děvče bylo v šoku a plakalo, ale bylo šťastné. Byla velmi dehydrovaná, zesláblá a měla slaboučký puls. Má zlomenou levou nohu. „Řekla jen děkuji, je velmi slabá, což naznačuje, že v troskách skutečně byla 15 dní,“ uvedl velitel záchranného týmu Samuel Bernes.

„Byla v kapse obklopené kusy betonu na místě, odkud se sama dostat ven nemohla ,“ dodal velitel týmu. Uvízla mezi dveřmi a sesutou zdí, v kapse ale mohla ležet.

Dívka volala o pomoc

Ve středu lidé, kteří bydlí v okolních domech, zaslechli ze sutin slabé volání. Šli to ohlásit. Záchranář Claude Fuilla dorazil k troskám budovy, podle některých údajů šlo o školu, a uslyšel hlas. Uviděl také černé vlasy pokryté prachem. Odklízel sutiny a téměř mrtvou dívku vyprostil. "Nemohla s námi ve skutečnosti mluvit a říct, jak dlouho tam byla. Myslím, že tam byla od zemětřesení. Podle mne by přežila už jen několik hodin," řekl Fuilla.

Podle záchranářů jsou podobné případy skutečně zázrak. Lidé bez vody obvykle vydrží jen čtyři dny. Zachráněné děvče ale podle agentury Reuters něco říkalo o coca cole, což naznačuje, že možná měla co pít.

"Mysleli jsme, že je mrtvá," řekla sestřenice zachráněné Jocelyn A. St. Julesová.

Dívka je 135. člověkem, kterého se podařilo z trosek vyprostit živého. Její záchrana potvrdila, že rozhodnutí haitské vlády před pěti dny ukončit pátrání po přeživších bylo mylné.[celá zpráva]

V úterý se americkému týmu podařilo z trosek vyprostit 31letého muže. Ten zřejmě skončil pod troskami, když dva dny po prvním zemětřesní postihly Port-au-Prince silné následné otřesy.[celá zpráva]

Obětí je už 170 000

Haitský prezident René Préval ve středu uvedl, že zemětřesení si vyžádalo skoro 170 000 obětí. Dosud se uvádělo 150 000 mrtvých. [celá zpráva]

„Během patnácti dnů se dosáhlo mnoha úspěchů. Národní komise pro vybavení (NEC) dosáhla velký úspěch, když odstranila z ulic skoro 170 0000 mrtvých a vyčistila silnice, aby mohl být obnoven provoz,“ sdělil Préval.

Pomoc stále vázne

Humanitární pracovníci z celého světa i zahraniční vojáci se snaží zajistit přísun jídla, vody a léků zhruba třem milionům Haiťanů, které zemětřesení postihlo. Dodávky ale váznou. Jídlo se navíc někdy dostává k potřebným znehodnocené, protože na Haiti je horko. Mnozí také nemají dost sil, aby v palčivém slunci stáli ve frontě na jídlo několik hodin.

„Nechci bojovat na ulici o kousek chleba,“ řekla Immacula Cadetová, která si stěžovala, že má hlad a dodala: „Všichni potřebujeme pomoc, potřebujeme jídlo, nemáme vodu.“ Celé město je popsané hesly ´Potřebujeme pomoc, vodu, jídlo, léky´."

Kvůli nedostatku pomoci je rozdělování dávek komplikované. Pracovníci OSN musejí používat slzný plyn a varovné výstřely, aby dav od konvoje odehnali. Zásoby se kradou. Někteří lidé z provizorních táborů si stěžovali na to, že k nim potraviny ještě vůbec nedorazily.

Volby se odloží

Haiti kvůli katastrofě odloží parlamentní volby, které se měly konat 28. února. Nový termín ještě nepadl. Prezident René Préval uvedl, že už se nebude po vypršení svého mandátu v roce 2011 znovu ucházet o prezidentské křeslo.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Haiti chybí stany, země jich chce 200 tisíc

Haitský prezident René Préval požádal v pondělí o urgentní dodávku stanů pro lidi, kteří při zemětřesení ztratili střechu nad hlavou. Podle něj jich do začátku...

Výběr článků

Načítám