Hlavní obsah

Na Guantánamu spáchal sebevraždu zadržovaný Saúd

MIAMI

Na americké základně Guantánamo byl ve své cele nalezen mrtvý Saúdský Arab. Ve středu spáchal sebevraždu. Muž je čtvrtým zadrženým, který dobrovolně ukončil svůj život.

Článek

Americké vojenské zdroje oznámily v noci na čtvrtek smrt zadrženého, aniž by uvedly jeho jméno. "Stráže ho nalezly ve své cele, neodpovídal a nedýchal," stojí v prohlášení jižního velitelství amerických ozbrojených sil. "Lékař ho prohlásil za mrtvého poté, co vyčerpal všechny možnosti na záchranu jeho života," dodává armáda.

Saúd je nejméně čtvrtým zadrženým, který se zabil. Loni v červnu ukončili život tři vězni, jeden Jemenec a dva Saúdi, kteří se oběsili. V cele zanechali prohlášení napsané v arabštině.

Na základně je v naprosté izolaci stále zadržováno na 380 údajných teroristů a militantních muslimských bojovníků. Mnozí už od války v Afghánistánu z konce roku 2001 marně čekají na soud.

Ustavení speciálního vojenského tribunálu loni označil americký Ústavní soud za neústavní. [celá zpráva] Letos však neumožnil zadrženým obracet se na příslušné federální soudy. [celá zpráva] Proto pomalu pokračují procesy před vojenským tribunálem, před nímž však stanulo jen několik jednotlivců.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám