Hlavní obsah

Na Guantánamu by mohly začít vojenské soudy příští rok

WASHINGTON/ŽENEVA

Vězňové držení na americké základně Guantánamu by se už začátkem roku 2007 mohli opět dočkat vojenských soudů. Tribunály ale zasednou jen v případě, že Kongres schválí novou legislativu, která procesy umožní. Pentagon by pak měl tři měsíce na to, aby přišel s novými pravidly pro tribunály, jejichž činnost v červnu pozastavil nejvyšší soud.

Článek

Úřady už dříve obvinily deset zadržovaných a zahájily slyšení, která předcházejí vlastnímu přelíčení. Nejvyšší soud pak ale rozhodl, že konání tribunálů porušuje americké i mezinárodní právní normy a k pokračování je třeba souhlasu Kongresu.

Ve středu prezident George Bush předložil návrh na soudy s obviněnými a řekl, že USA na základnu převezly 14 "klíčových teroristických vůdců".

Mezinárodní výbor Červeného kříže ve čtvrtek oznámil, že jeho pracovníci už příští týden navštíví těchto 14 osob podezřelých z terorismu. Organizace dodala, že se jí od Washingtonu dostalo ujištění, že podobné návštěvy bude moci uskutečňovat pravidelně a že se zadržovanými bude moci hovořit v soukromí.

Obžaloba hrozí 75 lidem

Prokuratura by prý obžalovala patrně kolem 75 zadržovaných, které většinou tvoří lidé podezřelí z terorismu nebo ze spolupráce s teroristickou síti Al-Kájda či s afghánským hnutím Táliban. V některých případech by jim hrozil i trest smrti. Na Guantánamu je nyní kolem 460 vězňů.

USA na této základně shromaždují zajatce, které označují za nepřátelské bojovníky, nikoli za válečné zajatce, na něž se vztahují ženevské konvence. Některé tam zadržují i několik let bez toho, že by jim bylo sděleno obvinění či byli postaveni před soud.

Jde o armádní základnu ležící mimo území USA, zajatci by tak podléhali vojenským zákonům. Jejich případné vojenské soudy by byly první, které by Spojené státy vedly s cizinci od druhé světové války. Uzavření základny požaduje řada mezinárodních organizací, včetně OSN.

Reklama

Související články

Věznici Guantánamo mohou brzy zavřít

Americký prezident George Bush chce uzavřít kontroverzní věznici na americké vojenské základně Guantánamo. Americký Nejvyšší soud však musí rozhodnout, jestli...

USA by podle OSN měly zavřít Guantánamo

Spojené státy by měly zavřít svůj kubánský vězeňský tábor Guantánamo. Vyplývá to ze zprávy, kterou vydala OSN. Kritika Spojených národů se netýká...

Výběr článků

Načítám