Hlavní obsah

Na Bahamách se pohřešují stovky lidí, záchranáři stále nacházejí další těla

Chaos a zmatky doprovázejí organizaci pomoci lidem postiženým řáděním hurikánu Dorian na Bahamách. Pátrání po pohřešovaných a záchranné práce komplikují přerušené komunikační kanály. Bouře si podle poslední bilance vyžádala nejméně 43 obětí, uvedla média s odvoláním na zástupce premiéra. Podle úřadů ale počet mrtvých nepohybně vzroste, neboť záchranáři nacházejí v sutinách a zatopených místech další těla. Pohřešovaných jsou podle úřadů stovky, ne-li tisíce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky řádění hurikánu DorianVideo: AP

 
Článek

Katastrofické následky řádění živlu přiměly v pátek stovky lidí odjet na lodích z bahamského ostrova Great Abaco. Další tisíce lidí se pokusily dostat pryč na výletní lodi odjíždějící ze sousedního ostrova Grand Bahama, uvedla agentura Reuters.

Dorian udeřil na sever Baham o víkendu jako hurikán nejvyššího, pátého stupně. Srovnal se zemí celé čtvrti a vyřadil z provozu klíčovou infrastrukturu, včetně přistávací dráhy letiště a nemocnice.

Foto: Gonzalo Gaudenzi, ČTK/AP

Destrukce ostorva je dechberoucí.

"Rozmetané domy, převrácená auta, celá pole trosek, lodi vyvržené na břeh a mnohé oblasti zatopené... Všude na dohled se naskýtá obraz zkázy, nic z toho se nepodobá obvyklému obrázku z turistické pohlednice z Baham," napsala AFP.

"Lidé zoufale chtějí odjet, mnoho domů už jednoduše neexistuje," uvedl šéfkuchař José Andrés, jehož humanitární organizace World Central Kitchen vaří postiženým teplá jídla.

Foto: Ramon Espinosa, ČTK/AP

Dobrovolníci se brodí vodou během řádění hurikánu Dorian. Snaží se zachránit rodiny ve městě Freeport.

Lidé odjíždějí, není jídlo ani voda

Probíhají také letecké evakuace. "Bezplatné letecké evakuace z Abaca aerolinkami Bahamasair začaly ve čtvrtek a budou pokračovat do doby, dokud ostrovy Grand Bahama a Abaco neopustí všichni obyvatelé, kteří chtějí," napsal na twitteru premiér Hubert Minnis.

Bahamský ministr zdravotnictví Duane Sands uvedl, že ve městě Marsh Harbor na ostrově Great Abaco přišlo o život "strašlivé množství lidí".

Foto: Ramon Espinosa, ČTK/AP

George Bolter se svými rodiči prochází místem, kde stál jejich dům.

"Není tu voda, jídlo, nikdo tu nemůže zůstat, jinak by riskoval, že onemocní. Já chci odjet a najít si jiné místo pro život," řekl AFP jeden z postižených James Whell.

Humanitární organizace vysílají na Bahamy zdravotníky a zdravotnický materiál. Kvůli kontaminované vodě panují obavy z průjmových a dalších onemocnění. OSN odhadla, že pomoc naléhavě potřebuje asi 70 000 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké a satelitní záběry odhalují zkázu po hurikánu Dorian na BahamáchVideo: AP

Americký zpěvák Lenny Kravitz, jeden z nejznámějších představitelů bahamské diaspory, uvedl, že na karibské souostroví nechal loděmi přivézt humanitární pomoc. "Ti lidé nemají nic," řekl CNN.

Svědci, které cituje Reuters, uvedli, že na ostrově dochází k rabování a lidé se vloupávají do supermarketů a obchodů s lihovinami.

Bouře se nyní rychle blíží ke kanadské provincii Nové Skotsko. Předtím už jako hurikán kategorie jedna zasáhl Severní a Jižní Karolínu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám