Hlavní obsah

Na americkém seznamu Rusů, kteří měli být postiženi sankcemi, je premiér Medvěděv i šéfové FSB a GRU

Washington
Aktualizováno

Spojené státy v pondělí před půlnocí zveřejnily seznam 114 ruských politiků a 96 oligarchů, kterým se daří za vlády Vladimira Putina. Sankce na ně ale uvaleny nebyly, rozhodla administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa. Seznam je zveřejněn podle zákona, který umožňuje postihnout Rusko za jeho údajné vměšování do amerických voleb v roce 2016 a za anexi Krymu.

Foto: Dmitry Astakhov/RIA Novosti/Pool , Reuters

Ruský premiér Dmitrij Medvěděv

Článek

Na seznamu je 114 vysoce postavených ruských politiků včetně 42 Putinových poradců. Je na něm například ruský premiér Dmitrij Medvěděv i členové tajné služby FSB a vojenské rozvědky GRU. Také na něm jsou ředitelé státních podniků jako ropný gigant Rosněft a Sberbank.

Podle amerického ministerstva financí každý z 96 oligarchů na seznamu má majetek v hodnotě přesahující miliardu dolarů. Je mezi nimi Roman Abramovič známý jako majitel fotbalového klubu Chelsea nebo miliardář Michail Prochorov, který se v prezidentských volbách v roce 2012 postavil proti Putinovi.

Je na něm i aluminiový král Oleg Děripaska, který je jmenován v souvislosti s vyšetřováním údajného ruského vměšování do amerických voleb. S Děripaskou je spojován bývalý šéf Trumpovy volební kampaně Paul Manafort.

Odstrašující zákon

Trumpova vláda měla podle zákona přijatého loni zveřejnit seznam do pondělí. Ministerstvo financí to udělalo 12 minut před půlnocí. Zákon má mít odstrašující charakter.

Sankce ale americká vláda neuvalila; mluvčí ministerstva zahraničních věcí Heather Nauertová uvedla, že přijatá legislativa má beztak dopad: „Dnes jsme informovali Kongres, že uplatnění legislativy snížilo prodej ruského obranného materiálu. Odhadujeme, že od přijetí legislativy zahraniční vlády ustoupily od plánovaných nebo ohlášených nákupů ruských obranných zařízení ve výši několika miliard dolarů.“

Kongres loni hlasoval takřka jednohlasně pro zpřísnění sankcí proti Rusku, ale americký prezident Donald Trump, který si přeje lepší vztahy s Moskvou, se proti tomu stavěl.

Podle zákona měla vláda do pondělí uplatnit sankce proti těm, kdo mají vazby s ruským obranným a zpravodajským sektorem. Nauertová ale řekla, že je lepší s nimi počkat: „Jestliže zákon funguje, sankcí na jednotlivce nebude potřeba, protože samo přijetí zákona slouží jako odstrašení.”

Ruská reakce 

Všichni, kdo jsou uvedeni na "kremelském seznamu" amerického ministerstva financí, byli fakticky označeni za nepřátele Spojených států, řekl mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov, který je na tomto soupisu rovněž uveden. Podle ČTK přitom poukázal na záhlaví dokumentu, kde se uvádí, že se "vše činí v souladu se zákonem o působení proti nepřátelům USA".

"Zveřejnění tak rozsáhlého seznamu všeho a všech může poškodit dobré jméno našich firem, našich byznysmenů, našich politiků a členů vedení," dodal Peskov.

Prezident Putin označil americký seznam lidí blízkých Kremlu za nepřátelský a zavtipkoval, že se cítí být uražený tím, že na něj nebyl zařazen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám