Hlavní obsah

Muž v Los Angeles neukázal jízdenku, zabili ho taserem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles/Hollywood

Novou oběť si ve středu vyžádalo v USA použití taseru, který omračuje lidi pomocí silného elektrického výboje. Zástupce šerifa jím zabil muže, který nereagoval na výzvu, aby ukázal jízdenku a pokusil se utéci, uvedl deník Los Angeles Times.

Foto: Profimedia.cz

Použití taseru

Článek

Podezřelý muž neukázal ve stanici North Hollywood jízdenku a když ho strážce pořádku chytil za ruku, začal s ním zápasit.

„Zástupce se jej ptal, zda má lístek,“ uvedl mluvčí kanceláře šerifa v Los Angeles Steve Whitmore. „Muž neodpověděl, tak se jej zástupce opět zeptal. Zeptal se jej celkem třikrát a muž nereagoval.“

Zástupce šerifa se jej proto pokusil ve vestibulu ve středu ve 20:18 místního času zastavit, ale muž se mu vytrhl, sevřel ruce v pěst a zaútočil, i když zástupce šerifa poodstoupil. Policista nakonec použil taser, aby jej paralyzoval. Po prvním zásahu muž ale vyskočil, a tak strážce zákona použil taser podruhé, muž chtěl opět zaútočit, proto se rozhodl pro třetí zásah. Po něm se muž zhroutil na podlahu vestibulu. Na zem vypadla muži z kapsy skleněná dýmka na kouření drog.

Taser omračuje lidi pomocí silného elektrického výboje 50 000 voltů. Ten vede ke křeči. U některých lidí může vyvolat srdeční arytmii, někdy dokonce infarkt. Podle organizace Amnesty International zemřelo v USA v posledních letech přes 350 lidí po zásahu taserem. Nejméně u 50 z těchto případů našli lékaři přímou spojitost mezi taserovým šokem a smrtí. OSN před časem označila používání elektrických paralyzérů za formu mučení.

V Texasu pitva povtrdila, že duševně nemocného zabil právě taser

Zástupce šerifa může čelit i obvinění ze zabití. V Texasu si vyžádalo v dubnu použití taseru život duševně nemocného muže, který začal být agresivní. Pitva prokázala, že muže zabil právě taser, neboť neměl žádnou srdeční ani plicní poruchu, napsal Houston Chronicle. V krvi Michaela Patricka Jacobse přitom nebyl alkohol ani drogy. V pitevním protokolu stojí přímo „náhlou smrt způsobili nervověsvalové ochrnutí způsobené použitím přístroje produkujícího vysokou energii.“ Podle závěru pitvy šlo o zabití.

Policii přitom přivolala právě rodina 24letého Jacobse, protože ho nemohla zvládnout. Policisté proti němu použili taser, poprvé po dobu 49 sekund, podruhé po dobu pěti sekund s vteřinovou pauzou mezi výboji. Pak muže, který začal mít problémy s dechem dvezli v poutech do nemocnice, kde byl shledán mrtvým.

TASER

:: Paralyzér, který omračuje pomocí silného elektrického výboje.

:: Elektrický výboj prochází jen příčně pruhovaným svalstvem, takže nenarušuje činnost srdce ani svěračů. Zasažená osoba je tedy při plném vědomí, vidí a slyší, ale nedokáže ovládat své svaly. Účinky paralyzéru po chvíli odezní.

:: U některých lidí nicméně může vyvolat srdeční arytmii, někdy až infarkt.

:: OSN v roce 2007 označila používání elektrických paralyzérů za formu mučení.

Případ vyšetřuje i sama policie, zda nepochybila i ona zejména při poskytnutí pomoci po zásahu taserem, defibritálor možná nefungoval dobře.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám